В районния център Халхин-Гол в Монголия издигнаха паметник на съветския маршал Георгий Жуков.
В Монголии установили памятник маршалу Жукову

  • © irkobl.ru

«Монтажът на четириметровата бронзова скулптура на маршал Георгий Жуков бе завършен в Монголия от иркутски специалисти.

Паметникът е разположен в строящия се нов районен център Халхин-Гол, който включва в себе си обекти на администрацията, училища, детски градини, култури домове, болници», се казва в съобщението от пресслужбата на иркутското правителство.

През есента на 2019 година ще се отпразнува 80-та годишнина от победата на съветските и монголските войски в битката с японците при Халхин-Гол, където маршал Жуков ръководи настъпателната операция.

По-рано руската журналистка и телевизионна водеща Олга Скабеева обеща, че в телевизионното предаване «60 минути» повече никога няма да се появи писателят от Одеса Всеволод Непогодин, който заяви, че вместо разрушения паметник на маршал Георгий Жуков трябва да се постави паметник на Елтън Джон. В същия ден Въоръжените сили на Украйна обстреляха джамията в Донецк.

По-рано депутатът от Върховната рада Александър Вилкул изрази мнението си по повод това, че радикалите в Харков разрушиха бюста на съветския маршал Георгий Жуков.
В Раде оценили снос бюста Жукова националистами

  • Както отбеляза той на страницата си във Фейсбук, по такъв начин националистите «се гаврят с историята».

«В името на няколко процента за изборите националистите отново разрушават паметници и се гаврят с историята. Ако властта поиска, тя може да ги спре много бързо. Да накаже няколкото жестоки бандити и да спре финансирането на групировките им», написа той.

По-рано националисти в Харков разрушиха бюста на съветския маршал Георгий Жуков. Радикалите заявиха, че са действали в рамките на закона за декомунизация. Те допълниха, че «нито Жуков, нито друг проруски политик има масто в Украйна».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;