Броят на пострадалите в резултат на специалната операция по задържането на бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев се увеличи до 43. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на Министерството на здравеопазването на Киргизстан.

«В 01.50 часа в болницата в град Бишкек и в Чуйската областна болница са постъпили 43 пострадали с различни травми», заявиха от ведомството.

Спред думите на представителя на Министерството на здравеопазването, един от пострадалите е бил изпратен на амбулаторно лечение. Отбелязва се, че общо на стационарно лечение се намират 41 човека.

По-рано се съобщи за 36 пострадали. Освен това, един сътрудник на спецназа е починал от раните си след операцията в село Кой-Таш около Бишкек, където се е извършил щурмът на резиденцията на Атамбаев.

На 7 август в дома на бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев нахлуха специални части, има стрелба и ранени. Това съобщават киргизките медии.

Пътят до дома на екс-президента в село Кой-Таш е блокиран. Силоваците използват светошумови гранати, стрелят, а привържениците на Атамбаев се отбраняват с камъни. Самият бивш президент се скрил в дома си.

Алмазбек Атамбаев изпълнява функциите на президент от 2011 г. и през 2017 г. става първият ръководител на независим Киргизстан, който напуска поста без революция.

Но скоро отношенията му с новия президент Сооронбай Жеенбеков се влошиха и той премина в твърда опозиция. През юни 2019 г. бе взето решение за сваляне на имунитета от Атамбаев.

Тагове: ; ; ; ; ; ;