Сирийското правителство определя споразумението между Турция и Съединените щати за Североизточна Сирия представлява «груба атака» върху суверенитета и териториалното единство на Сирия и «опасна ескалация«, съобщава «Ройтерс».

Споразумението за създаване на център за съвместна операция за управление на ивица територия на турската граница показа «американско-турско партньорство в агресията срещу Сирия«, съобщи държавната информационна агенция SANA, като посочи източник на външно министерство.

«Агресията» на САЩ и Турция представлява «опасна ескалация и заплаха за мира и стабилността в района».

Това съобщи News.bg.

По-рано News Front съобщи, че Турция и Съединените щати се договориха да създадат координационен център за съвместни операции и планирана зона за сигурност в северна Сирия. Това се посочва в изявление на сайта на турското министерство на отбраната.

«Преговорите, които се проведоха в турското Министерство на отбраната на 5-7 август с американските военни представители по отношение на планираната зона за сигурност в северната част на Сирия в координация със САЩ, приключиха», се казва в съобщението.

По-рано турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че преговорите със САЩ са преминали успешно.

В началото на август турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара възнамерява скоро да проведе операция срещу бойците на сирийска територия на източния бряг на река Ефрат.

Главата на Пентагона Марк Еспър заяви, че САЩ са против «всяка едностранна турска инвазия» в Северна Сирия.

Тагове: ; ; ; ; ;