Морската агенция на САЩ съветва търговските кораби под флага на САЩ, предварително да изпратят плановете си за транзит на американските и британските военноморски власти, ако възнамеряват да плават във водите на Персийския залив след редица инциденти с танкери, включващи Иран, съобщава «Ройтерс».

«Засилената военна активност и засиленото политическо напрежение в този регион продължават да представляват сериозна заплаха за търговските кораби», съобщава американската морска администрация (MARAD).

Корабите трябва също да предупреждават Пети флот на ВМС на САЩ и Морските търговски операции на Обединеното кралство в случай на инцидент или подозрителна дейност. Издадено е предупреждение, че могат да се сблъскат с намесата в техните глобални системи за позициониране (GPS).

Великобритания заяви в понеделник, че се присъединява към САЩ в мисия за морска сигурност в Персийския залив, за да защити търговските кораби.

MARAD съобщава, че при най-малко два инцидента с търговски кораби и Иран от май 2019 г., корабите са съобщили за намеса в техните GPS и «измамени» в комуникации от неизвестни лица, които лъжат, че са САЩ или други военни кораби. Това съобщава News.bg.

Тагове: ; ; ; ;