Новите антируски санкции на САЩ, свързани с опита за покушение над Скрипал, в крайна сметка не бяха толкова широки, колкото можеха да бъдат.

И те няма да имат осезаемо въздействие върху руската икономика, пише вестникът. Освен това американците предварително предупредиха Русия какви ограничения ще бъдат наложени, а Москва реагира спокойно на тях. Налагането на тези санкции трябва да се разглежда предимно в американския вътрешнополитически контекст.

Превод:

Новите ограничителни мерки няма да окажат силно влияние върху руската икономика.

Първо, Русия отдавна не се ползва от финансовата или техническата подкрепа на международните финансови организации (особено на МВФ), а проектите на Световната банка в тази страна бяха спрени през 2014 г. в отговор на анексията на Крим. В настоящата икономическа ситуация Русия не се нуждае от такава помощ. Руската хазна, за разлика от руските компании, само в ограничена степен се ползват от чуждестранна финансова подкрепа (по-специално чрез разполагането на еврооблигации).

Размерът на дълга на резидентите на Руската федерация в американските банки е приблизително 11 милиарда долара, в американските ръце е само 8-10% от публичния държавен дълг (3,5 милиарда долара). Нещо повече, според американските медии, САЩ са предупредили Москва за намерението си да предприемат подобни ограничителни мерки през февруари, така че през март и юни руснаците успешно продадоха 5,5 милиарда долара и 750 милиона евро на първичния пазар за еврооблигации, надхвърляйки така лимитът за външни заеми за 2019 г.

Купиха ги предимно европейски и руски купувачи.

Въвеждането на нови санкции от САЩ трябва да се разглежда преди всичко в американския вътрешнополитически контекст. Те могат да се разглеждат като опит да отклонят обвиненията, че администрацията на Тръмп си затваря очите пред агресивната политика на Москва. Това също е важен елемент от кампанията, предшестваща президентските избори през 2020 г., в които настоящият президент на САЩ има намерение да се състезава за преизбиране.

Инициативата на американското ръководство няма да окаже значително влияние върху отношенията между Москва и Вашингтон, особено ако руската страна получи предварителна информация за предстоящите санкции.

Спокойната реакция на Москва към новите ограничителни мерки се доказва и от сдържаните официални коментари, в които се внушава идеята, че американският президент не носи отговорност за въвеждането им.

От една страна Кремъл продължава да разчита, че Тръмп да бъде заинтересован да нормализира отношенията с Русия, без да изисква значителни отстъпки от нея.

От друга страна Москва осъзнава, че не трябва да очаква сериозни положителни жестове към нея от американската администрация поради предизборната кампания в САЩ до ноември 2020 г.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/analizy/2019-08-05/nowe-amerykanskie-sankcje-przeciw-rosji

Тагове: ; ; ; ;