8 август 2019-Нюз Фронт.

На 6 август преди 74 години американката авиация за първи път в историята хвърля атомна бомба над Хирошима, убивайки хиляди цивилни и обричайки стотици хиляди на множество заболявания, следствие на радиацията.

В деня на първия ядрен удар пред сградата на Министерски съвет в София се проведе митинг с искане България да бъде обявена за зона свободна от ядрено оръжие.

Организатор на мероприятието бе Български национален съвет за мир с председател професор Нако Стефанов.

На събитието бяха поканени всички партии и различни организации. Присъстваха представители на партия Атака и партия АБВ, други също заявиха, че подкрепят, но техни представители не се появиха на митинга, който бе обявен като надпартиен, тъй като тук става въпрос за национална кауза, а не партийно състезание. На събитието бяха и представители на Национална асоциация Сигурност, Асоциация на разузнавачите от запаса, Български антифашистки съюз и Съюзът на независимите писатели.

 

Повод за митингът бе не само ядреният удар срещу Херошима, а и изострящата се международна обстановка, унищожаването на Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие, и поставянето под въпрос на договора за стратегическите настъпателни въоръжение.

На фона на всичко това българският парламент ратифицира сделката със САЩ за закупуването на F-16, които могат да носят ядрено оръжие.

Тъй като в Турция, в базата Инджирлик са разположени американски ядрени бомби В-61 и възникналото напрежение между Турция и САЩ, се появиха притеснения относно евентуално разполагане на ядрено оръжие в България, за която възможност говорят и странични събития.

По време на мероприятието професор Нако Стефанов посочи, че международното напрежение се увеличава, късат се различни договори, ограничаващи ракети и ядрени оръжия, унищожен е договорът за ракетите със среден и малък обсег на действие, под въпрос е договорът за стратегическите настъпателни въоръжение.

Според американската военна доктрина се допуска използването на тактическо ядрено оръжие в локални конфликти. Покупката на F-16 също създава риск в днешната обстановка, защото всеки полет на този самолет може да предизвика опасение, че той е носител на ядрено оръжие и да последва реакция, която да е унищожителна за България. Призивът на събралите се е бе се борим за мир в България и да не допускаме ядрено оръжие в България.

Професор Стефанов обяви, че събралите се се обръщат към президент, към председателя на Народното събрание, към министър-председателят с искане да се инициира дискусия в Народното събрание, България да бъде обявена за зона без ядрено оръжие, да се проведе референдум, който може да се съчетае с местните избори, с един единствен въпрос и отговор – да или не – Дали искаме България да бъде зона без ядрено оръжие или искаме искаме да станем склад за ядрено оръжие и обект на съответния удар, който може да бъде ядрен и по този начин да сложим много бърз край на нашата хилядолетна история.

Той подчерта, че ние можем като движение да поставим въпроса преди местните избори за това всички онези, кандидати за съветници и кметове, които поддържат тази идея, да я обявят и включат в своите програми, да включат точка, че ако те бъдат избрани за съветници или кметове, те ще искат съответното населено място да бъде обявено за зона без ядрено оръжие и по този начин постепенно цяла България да се обяви за зона без ядрено оръжие.

Професор Стефанов допълни, че можем да се обърнем и към съседните страни – Гърция, Сърбия и други, за да обявим Балканите за зона без ядрено оръжие.

Пламена Заячка – председател на Инициативния комитет на Световното движение за мир заяви, че символичният Часовник на Апокалипсиса или Часовникът на страшния съд е ударил две минути до ядрена война, а това е най-близката стойност от 1953 година насам, тогава когато САЩ и СССР правят изпитания с водородни бомби.

С прекратяването на ДРСМД ние вече се доближаваме дори повече, ставаме на 1 минута от ядрена война, или иначе казано – да изчезнем за 60 секунди.

Тя настоя НС да декларира, че няма да допусне ядрено оръжие на територията на България, както и президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност, като също се присъедини към призива за свикване на референдум.

По време на митинга думата взе и общинският съветник в СОС от партия Атака Станил Станилов. Той също се обяви за недопускане на ядрено оръжие в България, като посочи и рисковете, свързани с безконтролното внасяне на материали в американските военни бази в България.

Ангелаки Гоцев – експерт по ядрена енергетика и ядрени материали, коментира, че разполагането на ядрено оръжие в България, би било в нарушение на редица международни договори, както и на Конституцията на Република България.

Събралите се издигнаха плакати с лозунги —

„Не на войната и ядреното оръжие“

„Ядрено оръжие тук ще е в нарушение на договора за неразпространение на ядреното оръжие“

„САЩ решават своите геостратегически проблеми с чужди ръце, оставайки в безопасност на друг континент“

«F-16 – спътка в ядрената пропаст.“

„Ядреното оръжие ще доведе до екологична катастрофа.“

„Няма да допуснем втора „Хирошима“ в Източна Европа“

„Бомбите няма да решат проблемите“

„САЩ – ядрената заплаха за Европа“

„България е заложник на интересите на НАТО“

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;