С-400 не просто е ефективна за противодействие на Запада, но и е способна да предизвика политически последствия, свързани с промяната на баланса на силите НЕ в полза на САЩ — преди всичко в Близкия Изток, пише турското издание Cumhuriyet.

Интересът на болшинството страни в региона към тази система отслабва връзките на САЩ с техните традиционни близкоизточни съюзници. Партньорството с Индия също се оказа под заплаха.

Превод:

С-400 «Триумф» е най-съвременната зенитна ракетна система, произведена от руската държавна отбранителна компания «Алмаз-Антей». Тя включва усъвършенствана радиолокационна система и команден център. На страните от НАТО е известна като SA-21 «Граулер» (Growler).

Тази система за ПРО е способна да поразява цели на разстояние до 400 км. Например, в зоната на обхвата на комплексите, разположени в северозападна Русия и в Калининград, влиза въздушното пространства на Финландия и Полша.

Русия има твърде скромен авиопарк в сравние със САЩ и НАТО, но тя притежава силна интегрирана система за ПРО.

С-400 може да се използва срещу крилати и балистични ракети. С-400 превъзхожда по характеристики своите западни аналози. Към нейните предимства са откриване на скрити цели, висока точност и проследяване на целите. Достатъчно бързо е и разполагането на системите в желаното място. Модулната конструкция на С-400 е адаптирана към оперативна установка: системата може бързо да се задейства при сблъсък с най-неочаквани заплахи.

Експертите твърдят, че отбранителната система С-400 може да бъде снабдена с ракети от четири типа.

С-400 може да отслаби позициите на САЩ в региона заради интереса към тази система от страна на държавите от Близкия Изток — тя е не само лидерска система, но и по-евтина в сравнение с продукта на НАТО Patriot PAC-2 на стойност един милиард долара. С това тя е извънредно привлекателна за купувачите. Стойността на един дивизион С-400 е само 500 милиона долара. От С-400 се интересуват 13 държави.

Първата система С-400 се появи в авиобаза Хмеймим в Латакия. Втората — в Хама.

С-400 е не само ефективна за противодействие на САЩ и Запада, но и е способна да предизвика политически последствия, свързани с промяна на баланса на силите не в полза на САЩ — преди всичко в Близкия Изток. Интересът на болшинството страни в региона към тази система отслабва връзките на САЩ с техните традиционни близкоизточни съюзници, преди всичко партньорството в сферата на отбраната.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/1509370/ABD_nin_Ortadogu_daki_korkulu_dusu.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;