7 август 2019-Нюз Фронт.

Руският лидер получава най-актуалната оперативна информация и следи развитието на ситуацията.

Руският президент Владимир Путин знае за събитията в Киргизстан, които са свързани с бившия президент на тази държава Алмазбек Атамбаев. Руският лидер наблюдава ситуацията, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

«Владимир Путин е информиран за събитията в Киргизстан, свързани с бившия президент Атамбаев, той получава най-актуална и оперативна информация и следи развитието на ситуацията», се казва в съобщението на пресслужбата.

В село близо до Бишкек се провежда специална операция по задържането на бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев. Съобщава се, че по време на сблъсъците между служители по сигурността и поддръжници на бившия държавен глава са ранени около десет души.

На 7 август стана известно, че в Киргизстан се провежда операция по задържането на Атамбаев.
Бойци на специалните части направиха поне два опита да щурмуват къщата на експрезидента.
Според обкръжението на бившия президент, по време на щурма специалните сили са използвали гумени куршуми и шумови гранати, хеликоптери са били видени над къщата.

Също така, според представител на централата, в резиденцията са били чути пушки на картечници, светлините са били изключени и на няколко места е избухнал пожар.Привържениците на Атамбаев успяха да блокират специалните части на територията на резиденцията и впоследствие да отблъснат атаката на спецназа срещу дома на бившия държавен глава.

От централата отбелязаха, че привърженици на бившия президент са успели да пробият оградата, да нахлуят на територията на резиденцията и да обграждат специалните сили.
Първоначално централата на Атамбаев съобщи, че бившият държавен глава е задържан и „той е отведен в неизвестна посока“.

По-късно бе уточнено, че бившият президент продължава да се съпротивлява на специалните сили и се намира в дома си. Според представител на централата няма пълна картина за случващото се.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;