Twitter заяви, че са «провалили» потребителите си, когато са споделили данни на отделни лица без съгласие с «рекламни партньори«, съобщава ДПА.

Социалната мрежа обяснява, че наскоро е открила проблеми, при които «изборът на настройки на потребителите може да не е работил по предназначение».

Компанията коментира, че може да е споделяла с рекламни партньори данни на потребители, които са използвали мобилното приложение от май 2018 г., включително код на държавата и ангажираност с рекламите, «дори и да не сте ни дали разрешение за това«.

Twitter допълва, че от септември 2018 г. може да показва на потребителите «реклами въз основа на изводи, които направихме за устройствата, които използвате, дори и ако не сте ни дали разрешение«.

Базираната в Сан Франциско компания коментира, че проблемите са отстранени в понеделник, добавяйки, че все още провежда разследване, «за да се определи кой може да е засегнат«.

«Имате ни доверие да следваме избора ви и ние се провалихме тук. Съжаляваме, че това се случи и предприемаме стъпки, за да сме сигурни, че няма отново да направим такава грешка», обяснява компанията.

Twitter е една от компаниите, които през май 2018 г. актуализираха условията си за обслужване, за да се съобразят с новите правила на Европейския съюз, регулиращи данните и поверителността, известни като Общ регламент за защита на данните (GDPR). Това сподели News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;