Русия и Иран ще проведат съвместни военноморски учения в района на Ормузкия проток, което ще увеличи риска от опасен сблъсък със западните сили в Персийския залив, пише британският «Таймс».

Двете държави се договориха да проведат военните игри до края на годината, въпреки че Великобритания и САЩ засилват военното си присъствие в Персийския залив с нови сили за охрана на търговските кораби.

Съобщението бележи важно събитие в подобряването на отношенията между Техеран и Москва, които намериха обща база и в сирийската гражданска война, където двете държави подкрепят президента Башар Асад, припомня изданието.

Преди седмица командирът на иранските ВМС Хосеин Ханзади съобщи, че Иран и Русия са се подписали под първия по рода си меморандум за разбирателство, което според него може да се възприеме като преломен момент в отношенията на Техеран с Москва в отбраната. Русия и Иран също водят преговори за подсилване на военното си сътрудничество в Каспийско море.

Преди дни стана ясно, че Иран е задържал още един танкер в Персийския залив.

На 19 юли Революционната гвардия пое контрал над петролния танкер под бритаски флаг Стена Имперо. Според иранските власти корабът е нарушил морското право.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обяви по-рано, че страната му ще отмъсти за задържането на иранския супертанкер в Гибралтар, който беше натоварен с 2.1 млн. барела лек суров петрол за Сирия. Корабът беше задържан с помощта на британски морски пехотинци в началото на юли край бреговете на Гибралтар.

През юни Иран свали безпилотен самолет на САЩ близо до Ормузкия проток, което накара президента Доналд Тръмп да нареди ответни въздушни удари,  като в последния момент ги отмени.

САЩ се опитват да сформират коалиция за охрана на танкерите в Персийския залив. Великобритания вече охранява танкерите си в региона.

Напрежението в Персийския залив се покач, след като миналата година президентът Тръмп обяви, че САЩ напускат ядрената сделка с Иран. Това съобщи News.bg.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;