САЩ играят на два фронта: В какво ще се превърне военната авантюра на САЩ

Отношенията между САЩ и Китай се влошават, а с плановете на Вашингтон да разположи ракети в Източна Азия кризата може да излезе на опасно ниво.

Това сподели ст.н.стр. от Института за САЩ и Канада Владимир Василиев, коментирайки изявлението на съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън за това, че Вашингтон уж се опитва да обезопаси съюзниците си от Южа Корея и Япония.

Според експерта, подобна риторика на Вашингтон е крайна необмислена, затова пък нагледно демонстрира, че САЩ вече започват да работят «на два фронта», което тласка света към нова Студена война, която трябваше да бъде предотвратена от Договара за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

США УГОТОВИЛИ АЗИИ РАКЕТНЫЙ СЮРПРИЗ: ПЕНТАГОН ИСПОЛЬЗУЕТ РАСТОРЖЕНИЕ ДРСМД ДЛЯ ЭСКАЛАЦИИ НАПРЯЖЕННОСТИ В РЕГИОНЕ

«Американската страна все повече се интересува от Източна Азия, където главен конкурент на САЩ е Китай, претендиращ за роля на световна свръхдържава», отбеляза Василиев.

Понастоящем САЩ разработват напълно нова концепция, разбирайки все повече, че Азиатско-Тихоокеанският регион «е главната болка». Експертът припомни, че Вашингтон не е успял в денуклеаризацията на КНДР и в търговската война с Китай.

«Всъщност, конфликтът с Пекин за Вашингтон е значително по-важен от антируските санкции. Американската администрация разбра, че с икономически натиск няма да успее да притисне Китай, затова пуска в ход военните средства», констатира Василиев.

News Front ПП

 

Коментари:

Зареждане ...