Новоназначеният министър на отбраната на САЩ Марк Еспър по време на посещение в Япония отправи остра критика срещу Китай на фона на изострящата се търговска война между Пекин и Вашингтон. В Токио днес той заяви, че военната и икономическа стратегия на Пекин е в разрез с основания на правила международен ред, предаде ДПА. Това съобщи БТА.


    «Китай продължава да дестабилизира региона. Неговата военна агресия и внимателно обмислена стратегия за хищническа икономика противоречи на основания на правила международен ред, който се опитваме да запазим», каза Еспър при разговорите си с японския премиер Шиндзо Абе.

Еспър, който встъпи в длъжност през юли, е на първата си задгранична визита.
Шефът на Пентагона добави, че правителството на президента Тръмп остава ангажирано с «пълното, необратимо и проверимо ядрено разоръжаване на Северна Корея».

Еспър ще разговаря по-късно днес и с японския си колега Такеши Ивая. Очаква се в тези разговори Еспър да призове Токио да запази споразумението за обмен на разузнавателни данни със Сеул въпреки влошените отношения между двете съседни страни заради търговски проблеми и исторически спорове.

Източник: Токио

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;