От Централния щаб на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа заявиха, че е утвърден план за удар с ядрени средства по територията на Русия. Руските «партньори» обещават да прибегнат до този план, цитирам, «само в случай на най-остра необходимост».

За утвърждаването на плана съобщи командващият ОВС на алианса в Европа генерал Тод Уолтърс.

«Великият» план на НАТО

Изявлението за утвърждаването на подобен план може да се оцени като своеобразен опит на руските «партньори» да получат реабилитаия в информационното пространство, защото наскоро в медиите бяха публикувани координатите на всички ядрени оръжия на САЩ и НАТО в Европа.

Генерал Тод Уолтърс, командващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа:

«Ние приехме и утвърдихме реда на действията, съгласно който, в случай на най-остра необходимост алиансът ще нанесе ядрен удар по територията на Русия. Нямам правото да разгласявам детайли, защото вероятният противник ще подготви ответни мерки».

Общо взето, наличието на подобни планове, т.е. инструкции по повод «Какво да се прави, ако», не са тайна. Подобни планове имат и Русия, и Китай. Работата е в друго — защо се крещи за това, представяйки го за някакво постижение?

Причините са няколко:

1. Неотдавнашното публикуване на координатите на техните бази в пресата (Русия и без това знаеше за тях).

2. Нежеланието на Русия да изпълни условията на т.нар. «ултиматум» на НАТО за Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

3. Явното превъзходство на Русия в сферата на противоракетната отбрана, което превъзходство ще се увеличава и в бъдеще — и в качествено, и в количествено отношение.

4. Превъзходство на Русия в сферата на настъпателното ракетно въоръжение — част от руските ракети Западът не може да прихване, а Русия може да прихване всички западни.

5. Невъзможността на НАТО «да вземе на прицел» всички руски точки на потенциален пуск на ракети.

6. Значителното преимущество на Русия в сферата на РЕБ — по данни на самия алианс, Русия е в състояние да обездвижи болшинството натовски бази и пусковите им установки в Европа.

В заключение

Независимо от това, че това не са неща, с които можем да се шегуваме, пренебрегваме или да ги прехвърляме в категорията на малковероятните — колкото и да е малка вероятността, заплахата е реална.

Убедени сме, че съответните длъжностни лица от Русия контролират ситуацията.

Повече от убедени сме в това.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;