Пробивите в руската наука и армия, демонстрирани по време на обръщанието на Путин до Федералното събрание, промениха ситуацията между САЩ и Русия. Радикално.

Бойните комплекси бяха наречени от САЩ «Анимационни филми».

Защо бяха наречени така? Защото това за американците си е жива катастрофа.

Показаното от Кремъл постави кръст не само на бъдещите гигантски по разходите си

програми, но и върху кариерите на десетки и стотици високопоставени американци и натовци.

Ах, колко напразни усилия «на любовта», както се казва.

Още преди появата на руския хиперзвук бившият директор на Агенцията по противоракетна отбрана на САЩ, генерал-лейтенант Хенри Оберинг описа настоящата ситуация приблизително така:

«Американските ракети-прихващачи не са толкова бързи, колкото руските балистични ракети, а това означава, че дори ако искаме да проследим техния полет, нашата противоракета просто не може да ги догони….».

Хлъц!

Само в рамките на една година, 2019 г., отрицанието се смени с приемане, а след това с търсене на решения.

А уж бяха анимационни филми, м?!

Предложението на Русия да се продължи договорът СНВ-3 незабавно бе отхвърлено. Това още веднъж показа, че Вашингтон никога не се е стремил към паритет в стратегическите сили. На Вашингтон му трябва само едно — преимущество, главатарство.

Когато Русия възстанови баланса, при който факт вече не само САЩ, но и Русия може да унищожи агресора-нападател, от Пентагона зазвуча камбаната на войната.

На 8 март 2017 година Вашингтон чрез главата на стратегическото командване на ВС на САЩ Джон Хайтен заяви, че не желае да се отказва от СНВ-3, защото, цитирам:

«Това не е изгодно за интересите на Америка».

Но през 2019 година договорът неочаквано стана ненужен.

Внезапно!

През февруари 2018 година броят на бойните заряди и носители на Русия (благодарение на същия този договор) бяха съкратени до най-ниското им ниво. А обръчът около Русия се затягаше все повече и повече.

Към края на 2018 година в Конгреса на САЩ бе внесен друг законопроект, който законодателно забраняваше продължаването на даденото споразумение. А между двете събития се случи още едно — появиха се най-новите образци въоръжение на Русия, хиперзвукът бе покорен.

Тези мятания на ръководството на САЩ изглеждат още по-смешни, защото споразумението СНВ-3 бе първоначално подписано от Медведев по инициатива на миналия президент на САЩ Барак Обама. В него по американска инициатива имаше

предварително уговорена точка за възможността договорът да бъде продължен с още пет години. Споразумението влезе в сила на 5 февруари 2011 година, следователно срокът на действие изтича на 5 февруари 2021 г.

«Анимационните филми» на Кремъл явно се оказаха крайно реалистични, защото дори фактът, че при ратифициранен на документа от Москва бяха подписани всички точки на споразумението, а при ратифициране на договора от САЩ само някои, не спря Вашингтон.

Сега Белият дом иска нов договор, в който Москва се призовава да забрани целия руски хиперзвук.

В известен смисъл това предложение е своеобразен рекорд, защото по-рано СНВ-3 беше неизгоден за Русия, но в определена степен ограничаваше и САЩ, а в дадения случай Вашингтон с безмерна наглост предлага на Москва да забрани хиперзвуковите си ракети в замяна…на нищо.

Защото подобни технологии в САЩ не съществуват.

Белият дом не е радостен от факта, че с отмяната на ДРСМД «Искандерите» ще започнат да летят на дистанция над 500 км, а «Калибрите» с морско базиране ще станат «Калибри» с наземно.

За Москва е много важно, че САЩ най-накрая ще изпитат това, което с десетилетия изпитваше самата Русия. Времето за полет до Америка днес е 30-40 минути, ракетите, попадащи под ДРСМД — 5-10 минути, хиперзвукът — няколко минути, а реакцията на лежащите на дъното на американското крайбрежие 100-мегатонни «Посейдони» — секунди.

Анимационни филми, ок!

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;