В Москва напълно се провалиха опозиционните протести и тези дни посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман подава оставка.

Съвпадение? Не считам.

Американският посланик в Русия Джон Хънтсман подаде на президента на САЩ Доналд Тръмп молба за оставка, пише вестник  Salt Lake Tribune. Изданието публикува писмото на дипломата, то е с дата 5 август.

В него посланикът благодари на Тръмп за доверието и възможността да заеме длъжността посланик в Москва «по време на исторически трудния период в двустранните отношения».

«С уважение подавам оставка от длъжността посланик на САЩ в Русия, започвайки от 3 октомври 2019 г. Надявам се, че ще има достатъчно време за назначаването и утвърждаването на длъжността на приемник», пише Джон Хънтсман.

Дипломатът посочва, че САЩ трябва да продължат да търсят от Русия «отговорност», когато нейното поведение «заплашва» Вашингтон и неговите съюзници.

«В същото време, в което има много неща, които ни разделят, съществуват и общи интереси, които ние не можем да игнорираме. Никакво презареждане не може да помогне, само ясно разбиране на нашите интереси и ценности, а също практически рамки за подкрепа на диалога. Провалът не е вариант, хората от двете страни заслужават по-добро», заяви Хънтман.

Според дипломата, крайно важно е «да се увеличава общуването между хората и да се поддържат канали за диалог» по такива въпроси като «борбата с тероризма, обезпечаване на проверяем режим на контрол над въоръженията».

По-рано CNN, позовавайки се на източници от администрацията на Тръмп съобщи, че президентите на САЩ и Русия по телефона са обсъдили назначаването на нов посланик в Москва, който ще замени Хънтсман.

Авторите на репортажа отбелязват, че действащият посланик и жена му в последните месеци са на «прощален тур».

Съпругата на дипломата Мери Кей Хънтсман нарече работата в Русия «трудна и емоционално изтощителна», защото голям брой «колеги бяха изгонени от страната».

Хънтсман оглави дипломатическата мисия в Москва през 2017 г.

Син е на милиардер.

Чао, мормон!

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;