Новият глава на Пентагона Марк Еспър предупреди Китай, че ще разположи нови въоръжения със среден обсег в Азия, защото ограниченията на базата на РСМД вече не съществуват, пише Le Temps. Според министъра на отбраната на САЩ, Китай не трябва да е изненадан от това, защото разговорите по темата се водят вече дълго време.
Le Temps: ДРСМД больше не помеха — глава Пентагона предупредил Китай о размещении новых американских вооружений в АзииНие бихме искали да направим това колкото се може по-бързо, — сподели министърът пред журналисти на борда на самолета, добавяйки, че би предпочел това да се случи в рамките на месеци.

«Но за такива нещо често е нужно повече време, отколкото се планира», отбеляза Еспър.

Главата на отбранителното ведомство не уточни къде конкретно се планира разполагането на въоръжението, но отбеляза, че процесът на обсъждане на въпроса със съюзниците продължава.

Както припомня изданието, обвинявайки Русия в нарушение на договора за РСМД, в петък САЩ са напуснали споразумението, сключено между Москва и Вашингтон през 1987 г, забраняващо използването на ракети със среден и малък обсег (от 500 до 5500 км).

«От днес Вашингтон ще бъде конкуренция на Китай, чийто арсенал главно се състои от въоръжения, забранени за използване по условията на ДРСМД, който договор никога не е бил подписван от Пекин», отбелязва изданието.

Според Еспър, плановете на САЩ на бива да изненадват Китай, защото разговорите по темата се водят дълго време.

«Бих искал да подчертая, че 80 % от арсенала им се състои от въоръжения със среден и малък обсег. Затова не трябва да изненадва, че ние искаме да притежаваме подобни мощности», заяви министърът, отбелязвайки, че САЩ нямат намерение да стартират поредена надпревара във въоръжението. Според него, понятието надпревара във въоръженията традиционно се свърза с ядреното оръжие, но Пентагонът не планира да снабдява своите нови въоръжения с ядрени бойни глави.

«Руснаците разработиха оръжие, нарушаващо споразумението, което вероятно има ядреи бойни глави», подчерта главата на Пентагона.

Както съобщава изданието, в събота Еспър е в Сидни, а след това заминава за Нова Зеландия, Монголия и Южна Корея.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.letemps.ch/monde/chef-pentagone-lance-un-avertissement-chine

Тагове: ; ; ; ; ; ;