Украинското правителство е известно със своята антисъветска позиция. От 2014 година до 2017 година бе извършена декомунизация, по време на който процес бяха разрушени паметници на Ленин, улиците бяха назовани с нови имена, с редица градове бе направено същото.

Но какво мислят самите украинците за СССР. Украинското издание проведе допитване сред жителите на градове в Украйна: Искат ли те завръщането на СССР или не.

Припомняме:

Каменните основи, на които се планираше да се издигне паметник на маршал Георги Жуков в Одеса, са демонтирани под натиска на активистите от националистическите организации. Това съобщи украинското издание «Пушкинская.net».

По данни на изданието, паметният знак вече е бил свален през април според закона за декомунизация, но по-късно е върнат на мястото си. Инициатор на издигането на паметника на Жуков е одеската част от Комунистическата партия на Украйна. Каменните основи са били положени на 3 октомври 2012 г. Дейността на КПУ е забранена в страната през 2015 г.

Законът за декомунизацията действа в Украйна от май 2015 г. Той предполага преименуване на топографски обекти, наречени в чест на руски и съветски държавни дейци.

Институтът за национална памет публикува списък от 520 исторически личности, чиято дейност попада под действието на закона.

В Украйна са преименувани 987 населени места и са свалени около 1500 паметници на Ленин.

Петя ПаликрушеваТагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;