Търговската война между САЩ и Китай ще доведе до допълнително забавяне на световната икономика, предупреди финансистът Емил Хърсев в интервю за БНР.

«В последните дни имаме обезценяване на юана някъде в порядъка на около 5-6%, което е твърде много. Аз не мисля, че ще усетим каквото и да било от това. Разбира се, резултатът от търговско-финансова война с всякакви възможни средства, която се развива в момента между Съединените американски щати — първата икономика в света —  и Китай — втората по размер на БВП, целият свят, така или иначе ще усети».

Обезценяването на китайския юан е притеснително, но най-сериозният удар се понася от американските потребители, смята Хърсев:
«Вече започна да се усеща, че идеята за облагане на китайския внос с огромни мита всъщност води до едно поскъпване на съответните цени вътре в САЩ. Това го усеща потребителят». 
В предаването «Преди всички» по «Хоризонт» той оцени Европа като нервен наблюдател на събитията и коментира, че тя също губи, защото цялата световна търговия намалява и това води до рецесия:
«Общият растеж в света се забавя сериозно — някъде с около една четвърт от предишните прогнози. Счита се, че в ЕС, примерно до края на годината, всички страни ще имат известно намаление даже на ВБП, или съвсем минимален растеж. Счита се че някъде до към 3,5% може би ще е ръстът на България за тази година», каза той.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;