7 август 2019-Нюз Фронт.

Поради липсата на диалог и срива на архитектурата на договорите за контрол на оръжията, Русия и САЩ постепенно се насочват към стратегическа нестабилност, която може да прерастне в ядрена война. Това заяви бившият американски министър на енергетиката Ърнест Мониз в интервю за CNN.

Според него, за да се коригира ситуацията, Америка трябва да започне със себе си и да организира диалог между Конгреса и администрацията, за да постави основата за сериозни преговори с Москва.

 

 

Ърнест Мониз — генерален директор на Инициативата по борба с ядрената заплаха. Освен това той е служил като министър на енергетиката на САЩ по време на преговорите за ядрената сделка с Иран. В последната си съавторска статия за списанието Foreign Policy * Мониз намери начин, по който Вашингтон и Москва могат да спрат новата надпревара в ядрените оръжия.

 

За съжаление, ние смятаме, че държави като САЩ и Русия постепенно се свличат в стратегическа нестабилност, с която се борихме толкова агресивно в разгара на Студената война.

Тук има много аспекти — по-специално разпадането на архитектурата за контрол на оръжията.

За да бъда честен, струва ми се, че след 2020 — 2021 г. за първи път в историята нищо няма да ни възпира от използването на ядрено оръжие.

Свидетели сме на нови технологии, които изобщо не са регулирани — говорим за кибер рискове и нови хиперзвукови превозни средства, които могат да пътуват с километър в секунда.
Освен това САЩ и Русия не общуват достатъчно добре. В действителност, страните не искат да поемат отговорност за съхранението на повече от 90 процента от световните ядрени запаси, отказвайки да признаят тази екзистенциална заплаха, както и за факта, че ние сме отговорни за нея заедно.

Нашият диалог никога не е преживявал подобен спад.

Ние разбираме, че тук играят роля различни политически аспекти: намеса на Русия в изборите, Крим и Украйна, както и други въпроси. Диалогът обаче трябва да бъде, включително на военно ниво.
Имаме нужда и от механизми за управление на кризи, които, надявам се, ще предотвратят грешки, които биха могли да доведат до реалната употреба на ядрено оръжие- коментира американецът.

 

Тоест, рисковете от ядрена война са налице, и дори в САЩ има хора, които имат доблестта да признаят тази заплаха, която днес е надвиснала над човечеството.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;