Военен експерт: ЕС, САЩ и НАТО ще превърнат СБУ в лошо копие на ФБР от времето на маккартизма

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Данилюк в интервю за един от украинските канали сподели за плановете на Украйна да реформира службата за сигурност на страната.

Според Данилюк ключовата функция на СБУ е да се бори с шпионската дейност в Украйна, докато други структури трябва да се занимават с въпросите на икономическата сигурност и борбата с корупцията.

Реформите на Службата за сигурност ще я превърнат в наказателен орган. Такова мнение изрази полковникът в оставка, кандидат на военните науки, военният експерт Анатолий Матвийчук.

«Организацията ще се превърне в неуспешно подобие на ФБР, а основната й цел ще бъде натиск върху дисидентите», заяви той.

«Кой им казва да провеждат реформи? Разбира се, Европейският съюз, САЩ и НАТО. Казват им, че трябва да се рефорира Службата за сигурност на Украйна, т.е. тя трябва да изпълнява наказателни функции. Така ще станем свидетели на факта, че СБУ ще започне да преследва инакомислещи», допълни той.

«Това ще бъде лошо актьорско копиране на Федералното бюро за разследване на Съединените американски щати по времето на „маккартизма“, когато те преследваха хора, които говореха чужди езици“, каза военният експерт.

News Front ПП

Коментари:

Зареждане ...