6 август 2019-Нюз Фронт.

Държавното бюро за разследване регистрира наказателно дело, което се отнася до евентуалното пътуване на бившия президент на Украйна Петро Порошенко и лица, близки до него на Малдивите по подправени документи през 2018 година със съдействието на митническите и граничните служби.

Това съобщи в понеделник бившият първи заместник-ръководител на администрацията на четвъртия президент на Украйна Виктор Янукович, адвокат Андрей Портнов.

«За да идентифицираме нови офшорки, имоти, активи и сметки на Порошенко и неговия антураж, вчера съобщихме за нова престъпна инициатива за организиране на незаконно преминаване на границата и пътуването на хора, близки до Порошенко през 2018 година, използвайки паспорти на други хора до Малдивските архипелаги», написа Портнов в канала си в Telegram.

Адвокатът заяви, че установените по това наказателно дело факти са „не самодостатъчни за наказателното преследване на подсъдимите, но и спомагателни, насочени към идентифициране на техните неизвестни досега активи и разкриване на по-широките факти за кражба и грабеж“.

На 1 януари 2018 година Порошенко, неговото семейство и охраната заминават за Малдивите на новогодишните празници. Както украинските медии съобщиха тогава, при преминаването на границата президентското семейство представя паспорти, издадени под чужди имена, а ваканцията излиза повече от 500 хиляди долара. От своя страна Порошенко по-късно каза, че е преминал границата с паспорта си със съответната регистрация от граничарите и платил пътуване от личните си пари.

Поредното дело

Порошенко е заподозрян в Украйна, включително и за държавна измяна, злоупотреба със служебно положение, легализация на доходи от престъпни дела, укриване на данъци, опит за узурпация на съдебната система и срещу него се разследва дело „относно незаконното назначаване на кабинета на министрите на Украйна през 2016 година при липса на коалиция в Парламента “.

Един от случаите се отнася до «Кузницата на Рибалски», този завод е един от най-големите активи на Порошенко.
Според неофициална информация бившият държавен глава Делото с продажбата на завода е открито по подозрение за укриване на данъци и по-нататъшно легализиране на доходи от престъпления.

Друг случай, разследван от Бюрото за държавни разследвания се отнася до евентуалното участие на бившия президент, както и на бившата шефка на Националната банка Валерия Гонтарева и редица други лица в прехвърлянето на средства от държавния концерн „Укроборонпром“ в офшорка.

На 28 юли 2019 година Порошенко със семейството си замина на почивка в чужбина. Колко дълго ще бъде там, не се съобщава. Преди да замине на «почивка» Бюрото за разследвания му връчи призовка за следващия разпит на 12 август.

Първият разпит на Порошенко се проведе на 25 юли, той беше разпитан като свидетел.
По-късно Порошенко увери, че няма нито едно наказателно дело, по което той е подсъдим. Украинският вестник «Вести» обаче съобщи, че бившият президент се е обърнал към лобистки компании в САЩ, с искане на защита от наказателни дела.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;