Учредителна декларация на политическа партия «Няма такава държава»

Екипът на Слави Трифонов е приел учредителна декларация за създаване на партия «Няма такава държава», която се изисква и по закон. Документът трябва да e бъде подписан от поне 50 български граждани с избирателни права, а след това публикуван в най-малко един национален всекидневник. От екипа на Трифонов са избрали за целта в. «Труд». Кои са се подписали под декларацията не е посочено.

Припомняме, на 31 юли беше последното предаване от «Шоуто на Слави» по БиТиВи, като тогава Трифонов обяви, че стартира нов телевизионен проект от 15 септември, а след това ще сформира и партията, за която се говори вече няколко години.

По закон следващата стъпка за създаването на партията е провеждането на учредително събрание, като това трябва да стане най-късно 3 месеца след учредителната декларация. На събранието трябва да присъстват най-малко 500 учредители. Според информация на в «Труд» учредителното събрание ще се проведе на 5 октомври.

Това означава, че партията «Няма такава държава» няма много шансове да участва в предстоящите на 27 октомври местни избори, тъй като ще предстои и регистрация в съда

В учредителната декларация четем и част от основните цели, които си поставя «Няма такава държава» — пряк избор на главен прокурор и национален омбудсман е предложение, което за първи път се появява в политическите възгледи на Слави Трифонов.

Освен това се повтарят част от въпросите, които бяха лансирани на референдума, организиран от «Шоута на Слави» през 2016 година, включително и тези, които не бяха допуснати: намаляване на броя на народните представители в парламента от 240 на 120; въвеждане на възможността българските граждани да могат да гласуват и дистанционно, по електронен път, на избори и референдуми; пряк избор от гражданите на директорите на областните дирекции и на началниците на районните управления на МВР, въвеждане на задължително гласуване и мажоритарна избирателна система «в два тура».

Пълният текст на декларацията:

Учредителна декларация на политическа партия «Няма такава държава»

България е свободна страна, но българските граждани не са свободни. Страната ни е в плен на своеобразна политическа плутокрация. Политическата класа грубо и демонстративно пренебрегва желанията на хората, грижейки се единствено за своето облагодетелствуване и де факто безцеремонно се изправя срещу собствения си народ. Партийната аристокрация е теглила една дебела разделителна линия между себе си и българите.

Член първи от Конституцията на Република България гласи: «Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция». Това означава, че според Конституцията най-отгоре във властта стои българският народ!

Ние, като свободни граждани, искаме този текст от Конституцията да не бъде просто куха фраза. Искаме да превърнем България в наистина свободна страна, в която обществото да взема решения, а политиците да ги изпълняват.Ние, учредителите на политическа партия «Няма такава държава», в съответствие с Конституцията на Република България и вярвайки във върховенството на закона и върховенството на морала, приемаме и утвърждаваме тази учредителна декларация.

Принципите, за чието спазване и утвърждаване, ПП «Няма такава държава» ще работи са следните:

— разделение на властите

— народен суверенитет

— политически плурализъм

— свобода на словото

— реални гаранции за спазване правата на човека и гражданина

Основните цели пред ПП «Няма такава държава» са:

— засилено участие на гражданите във вземането на решения чрез преки допитвания до народа;

— смяна на избирателната система от пропорционална към мажоритарна с абсолютно мнозинство в два тура;

— намаляване на броя на народните представители в парламента от 240 на 120;

— реално въвеждане на възможността българските граждани да могат да гласуват и дистанционно, по електронен път, на избори и референдуми;

— въвеждане на задължително гласуване на изборите и референдумите;

— пряк избор от гражданите на директорите на областните дирекции и на началниците на районните управления на МВР;

— пряк избор от гражданите на Главния прокурор на Република България.

— пряк избор от гражданите на Омбудсмана на Република България;

— цялостно реформиране на пpaвooxpaнитeлнaтa cиcтeмa и ycтaнoвяване на реално въpxoвeнcтвo нa зaĸoнa;

— премахване на партийното влияние върху правосъдната система;

— реформиране на системата на общественото здравеопазване и осигуряване на свободен и равнопоставен достъп на всички граждани до адекватни и качествени медицински услуги;

— осъществяване на aдминиcтpативна реформа чрез намаляване на бюрокрацията и въвеждане на eлeĸтpoннo yпpaвлeниe, неутрализиране на мoнoпoлнитe и ĸapтeлнитe cтpyĸтypи и създаване на условия и механизми, които да предотвратяват появата на нови;

— реформиране на образователната система и въвеждане на cтaндapти, oтгoвapящи нa съвременните изисквания и пазара на труда;

— защита на семейството и семейните ценности;

— осигуряване на достоен живот чрез достойни доходи, гарантиране на човешките свободи и личната неприкосновеност и сигурност;

— засилване ролята нa Република Бългapия в cтpyĸтypитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и пълнoпpaвнo члeнcтвo в Eвpoзoнaтa, включване на страната в Шeнгeнското споразумение и Бaнĸoвия cъюз на ЕС.

Ние вярваме, че нацията трябва да се обедини, за да отстоява и отвоюва гражданските си права!

Коментари:

Зареждане ...