Тежки бойни сблъсъци избухнаха днес през нощта между протурските бойци от «Бригадата Ал-Мутасим» и Отрядите за народна самоотбрана (YPG) в околносттите на град Мара на фона на високото напрежение в региона. Това съобщиха източници от мястото на събитието.

По-рано официалният представител на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус заяви пред ТАСС, че ведомството е обезпокоено от намерението на турската армия да проведе операция в Сирия.

«Подобни едностранни военни действия в североизточна Сирия са сериозно притеснение, особено когато американските военни могат да бъдат наблизо …Ние считаме всяко подобно действие за неприемливо и по този начин отново призоваваме Турция да работи с нас чрез съвместен подход “, каза тя.

Представителят на Държавния департамент добави, че американските власти «продължават интензивни дискусии с Турция относно зоната на сигурност».

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара възнамерява скоро да проведе операция срещу бойци на сирийска територия на източния бряг на Ефрат.

30 юли се съобщи, че Турция планира да създаде зона за сигурност по протежение на границите си със северна Сирия.

Тагове: ; ;