Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че има реален шанс за мир в Афганистан в момент, когато САЩ и талибаните водят преговори в Катар, предаде Ройтерс.


    «Виждаме реален шанс за мир в Афганистан, по-близо сме до мирно споразумение от когато и да било», каза Столтенберг на пресконференция в Уелингтън, Нова Зеландия.

САЩ и талибаните постигнаха отличен напредък в преговорите за слагане на край на продължаващия от 18 години конфликт в Афганистан, обяви американският пратеник Залмай Халилзад, цитиран от Франс прес.

Осмият кръг от преговорите започна в събота в столицата на Катар.

    «Опирайки се на отличния напредък, постигнат в Кабул миналата седмица, прекарах последните дни в Доха, фокусирайки се върху все още неуредените въпроси, за да сключим евентуално споразумение с талибаните», написа Халилзад в «Туитър».

Сключване на споразумение би позволило изтегляне на американските войски при определени условия, добави той. По думите му четирите стълба на такава спогодба ще са изтегляне на американския контингент, ангажимент от страна на талибаните да скъсат връзките си с Ал Каида, спиране на огъня и преговори с правителството в Кабул.

Източник: Уелингтън/Доха

Тагове: ; ; ; ; ; ;