6 август 2019-Нюз Фронт.

Странното изказване направено от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно причините за движението на Алианса на Изток , показва, че има големи съмнения на Запад по отношение на тази военно-политическа организация, смята независимият експерт Игор Николайчук.

 

 

Тезите на Столтенберг противоречат на реалността

Столтенберг заяви, че НАТО излезе извън пределите си след разпадането на СССР и Варшавския договор, защото това е позволило на алианса да се бори с пиратството в Африка, етническите конфликти на Балканите и тероризма в Афганистан.

Това станало смисълът на съществуването на тази организация и позволило на съюза да оцелее след 1991 година, според Йенс Столтенберг.

Естествено, това изявление на генералния секретар на НАТО е изключително противоречиво, дори само защото всички знаят как НАТО се бори с пирати от Африканския рог и терористи в Афганистан, които процъфтят днес.
Да не говорим за фактора на етническите войни на Балканите, където „държавата” на Косово, създадена с пряката подкрепа на НАТО, е основният център на напрежението.

Освен това НАТО първоначално е създадени за борба срещу СССР, а на последния му лидер Михаил Горбачов дори са дадени неофициални гаранции, че след разпадането на организацията от Варшавския договор, съюзът няма да се мести на нейна територия.

Това, разбира се, не се случи и днес НАТО дори стигна до републиките на бившия Съветски съюз, окупирайки почти цяла Европа с изключение на Русия, Украйна, Беларус, Молдова, неутрални държави и няколко държави на Балканския полуостров.
Друг въпрос е, че НАТО се е превърнало от военна организация в разхлабена структура, чиято основна задача е политически контрол над територията на стария континент в интерес на САЩ, а не осигуряване на някои реални задачи за отбрана.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази общия скептицизъм по отношение на алианса, като поиска страните членки на НАТО да увеличат военните си разходи до 2 процента от националния БВП, което предизвика силно противопоставяне от страна на Западна Европа, които приеха това искане на американския лидер като пряко опит за покушение на благосъстоянието им.

 

Нещо повече, това извади на светло идеята на френския президент Еманюел Макрон да създаде общоевропейска армия, която сега се обсъжда на нивото на двустранните отношения между Париж и Берлин, дори ако в действителност това е, разбира се, е много далеч.

„Днес НАТО наистина е безполезна организация, създадена някога в Европа, за да се изправи срещу победоносната съветска армия, която побеждава нацистка Германия през 1945 г.“, констатира Николайчук.

Както отбелязва експерта тази военна структура, която до февруари 1946 година се е наричала Червена армия, се е възродила от пепелта в резултат на Втората световна война и се възприема като основната заплаха на Запад, заради която е създадено НАТО.

„Съветската армия беше наистина колосална военна машина. Освен това СССР по времето на създаването на НАТО вече притежаваше ядрени оръжия, така че САЩ и Великобритания в Европа създадоха цял военно-политически блок “, обобщава Николайчук.

 

„Всъщност след края на Студената война и, честно казано, след създаването на ядрен паритет между СССР и САЩ, когато стана ясно, че всяка война ще доведе до катастрофа, нямаше смисъл в съществуването на НАТО“-, заключава Николайчук.

Също така, да не забравяме, че НАТО първоначално е елемент от присъствието на САЩ в Европа.
В крайна сметка същността на алианса беше да се получи инструмент, с който Съединените щати да могат да бъдат здраво да стъпят в Европа
.„Тук трябва да припомним думите на първия генерален секретар на НАТО лорд Исмай, че смисълът на алианса е да държи САЩ в Европа, Русия извън Европа и Германия под Европа. Тази теза при създаването на съюз с откровеността на землянка беше изречена от този главен помощник на премиера на Великобритания Уинстън Чърчил по време на Втората световна война “, казва Николайчук.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;