Ракетата «Стиф» е основната загадка за целия свят и ядрен потенциал на Русия.

От информацията на достъпните източници за нея не е известно много.

Известно е, че тя се доставя с помощта на подводница на дъното на море или океан в херметичен контейнер, притежаващ здрава устойчивост към високо налягае, а също с атикорозионни характеристики по отношение морската вода.

Известо е още, че тя има ядрен заряд. Т.е. тя е оръжието на Съдния ден.

Часовникът на Съдния ден е поставен с 30 секунди напред и сега показва две минути преди «ядрената катастрофа», съобщава  The Bulletin of the Atomic Scientists.

За последен път стрелките на часовника са били приближавани така близко до символичната отметка за «пълно унищожение» в разгара на студената война през 1953 година, отбелязва американското списание.

«През 2017 година световните лидери не успяха да се справят ефективно с надвисналите заплахи от ядрена война и промяната в климата.

Заради това ситуацията със сигурността в света стана още по-опасна, отколкото преди година назад, а също толкова опасна, както след края на Втората световна война.

Най-големите рискове през миналата година възникнаха в ядрената сфера.

През 2017 година Северна Корея, както по всичко изглежда, достигна съществен прогрес, увеличавайки с това рисковете за самата себе си, за другите страни в региона и за САЩ.

Агресивната риторика и провокативните действия на двете страни увеличиха вероятността от ядрена война», се казва в изявлението на създателите на «часовника на Съдния ден».

С 30 секунди по-близо до полунощ «часовникът на Съдния ден» бе преместен и през януари 2017 година.

Тогава причина за това беше изявлението на новия глава на Белия дом Доналд Тръмп относно използването и разпространението на ядреното оръжие, а също за вероятния отказ от ангажименти за борба с климатичните промени, припомня The Bulletin of the Atomic Scientists.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://thebulletin.org/press-release-it-now-2-minutes-midnight

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;