Войната с Иран е майка на всички войни, заяви иранският президент Хасан Рохани в реч, излъчена на живо по държавната телевизия, като предупреди за пореден път, че корабоплаването може да не е безопасно в протока Ормуз, съобщава «Ройтерс».

Напрежението между Иран и Запада нараства от миналата година, когато САЩ се оттеглиха от международно споразумение, което ограничи ядрената програма на Ислямска република в замяна на облекчаване на икономическите санкции срещу Иран.

«Мирът с Иран е майка на целия мир, войната с Иран е майката на всички войни», обясни Рохани в реч, която възхвалява и външния министър Мохамад Джавад Зариф.

Ако САЩ искат да водят преговори с Иран, тогава те трябва да отменят всички санкции, а на Иран трябва да бъде разрешено да изнася нефт, допълва той.

Подхранвайки страховете от война с глобални последствия в в Близкия Изток, Иран задържа британския танкер «Стена Имперо» близо до протока Ормуз, за ​​две седмици след като британски морски пехотинци задържаха ирански танкер близо до Гибралтар.

«Пролив за пролив. Не може Ормуз да е отворен за вас, а Гибралтар затворен за нас», коментира Рохани.

Приблизително една пета от петролния трафик в света преминава през стратегическия проток Ормуз.

В неделя Иран задържа иракски нефтен танкер в Персийския залив, за който заявиха, че превозва контрабандно гориво. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;