Няма разлика нито в характеристиките на самолета, който България ще получи, нито в оборудването. В процеса на договаряне на цената не са променяни технически параметри.

Това заяви на пресконференция директорът на «Международно развитие на F-16» в американската компания Lockheed Martin Джеймс Робинсън.

Проектът засилва и българо-американското стратегическо партньорство, изтъкна Робинсън.

По думите му процесът е абсолютно прозрачен и от гледна точка на българското правителство, и от страна на САЩ. Договорът отговоря на нуждите на България, категорични бяха от американската компания. Парите за покупката на целия пакет скоро ще бъдат в сметката на Федералния резерв на Ню Йорк, убеден е Робинсън.

За ъпгрейда на радарите не е ясно дали САЩ ще помогне на България, това е решение на правителството, а България сериозно се е заела с модернизацията на отбраната.

Ние сме само съюзник, ние предлагаме подкрепа, но решенията се взимат тук, коментира Робинсън. Като дойдат самолетите, ще са напълно оперативно способни и могат да летят, категоричен беше той.

Той обяви още, че в България Lockheed Martin предстои да произвежда и дронове. В програмите за участие на българската промишленост трябва да се установи какви са нуждите на ВВС. Все още не се знае какви ще са типовете летателни апарати.

F-16 се използва в 29 страни като Словакия, Румъния, Гърция и други партньори от ЕС и НАТО.

В България ще летят най-напредналите модели на бойния самолет — блок 70 в НАТО и в света. Припомняме, че най-големите качества на този модел изтребители са пълни възможности «земя-въздух» и въздух-въздух.Самолетите имат 12 000 часа сервизен живот.

Производството на първия изтребител ще бъде през декември 2022. Ще се предостави възможност за обучения на летците ни в Гринвил, Южна Каролина. Те трябва да приключат до 2023 година. Целта е след като F-16 се влее в българските военновъздушни сили, пилотите да са напълно подготвени да летят с него.

С вноса на тези самолети внасяме опит и умения, вярва шефът на международния отдел в Lockheed Martin.

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета «Борисов-3» одобриха покупката на 8 изтребителя F-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, «Воля» и «Атака».

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличаване на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности  самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов оцени ветото на президента като излишно.

Експертът по национална сигурност Славчо Велков коментира, че F-16 е най-добрият самолет, който България не може да се позволи.

На 31 юли САЩ публично поздравиха България и Борисов за F-16. След това на Министерски съвет Борисов също поздрави министрите за сделката за изтребителите. Това съобщи News.bg.

 

Тагове: ; ; ; ; ;