Китай предупреди днес САЩ да не разполагат ракети в Азиатско-тихоокеанския регион и призова страните от региона, по-конкретно Япония, Южна Корея и Австралия към «предпазливост», предаде Франс прес. Това съобщи БТА.


«Китай няма да стои със скръстени ръце и ще бъде длъжен да предприеме ответни мерки, ако САЩ разположат ракети със среден обсег в тази част на света», каза пред журналисти генералния директор на дирекцията за контрол над въоръженията към външното министерство Фу Цун.

    «Призоваваме нашите съседи да проявят предпазливост и да не позволяват на САЩ да разположат ракети със среден обсег на тяхна територия.

Смятам, че това е много важен сигнал, който бих искал да изпратя на народите на Япония и Южна Корея. Това се отнася и за други държави, например Австралия», каза Фу.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви на срещи по сигурността през уикенда в Азия, че иска до няколко месеца разположи конвенционални ракети със среден обсег в района. Тези ракети щяха да бъдат забранени по силата на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. Той обаче изтече в петък, а Вашингтон каза, че се оттегля от него, защото Русия го нарушава — нещо, което Москва отрича.

Източник: Пекин

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;