Радикалните демонстранти в Хонконг го тласкат към пропастта, каза днес говорител на китайската служба по въпросите на специалния административен район и предупреди, че наказването на тези, които стоят зад протестите, е «само въпрос на време», предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.


Говорителят заяви на брифинг в Пекин, че организаторите на протестите не трябва да правят погрешна преценка за ситуацията и да бъркат сдържаността на Пекин със слабост.
Той призова хонконгските жители да се обърнат против демонстрантите, като откажат да приемат техните агитационни материали и се противопоставят на нарушаването на нормалната работа на обществения транспорт.

    Според него антикитайските сили са «главните организатори зад кулисите», провокиращи насилието в Хонконг.

Попитан за възможността за използване на китайски войски в обхванатия от протести Хонконг, говорителят каза, че Китай има силна армия, която ще защити всяка част от територията на страната.

По негово мнение хонконгските власти са способни да овладеят ситуацията в района.
Изявлението му, изглежда, показва, че китайското правителство ще възприеме твърд подход срещу протестиращите и не възнамерява да води диалог за техните искания за политически реформи, отбелязва Асошиейтед прес.

Хонконг принадлежи на Китай, заяви комисарят на китайското външно министерство в района и предупреди, че Пекин ще отговори решително на всякакви действия, които вредят на суверенитета на страната.

    Американските политици трябва незабавно да спрат да заговорничат със сепаратистите в Хонконг, каза комисарят, чието изявление беше в отговор на коментари на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, посочва Ройтерс.

Източник: Пекин

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;