Йеменските въстаници демонстрираха, че могат да унищожат 5-ти американски флот, чията база е разположена в Бахрейн.

Хуситите извършиха пуск на балистична ракета (според едни данни «Burkan-2H», според други — «Qasif-2K»), която е прелетяла над 1200 км и е нанесла удар по базата Ал-Джалаа, разположена в град Дамам на територията на Саудитска Арабия. В същото време в обекта се провеждал военен парад.

Observer IL@Obs_IL

Yesterday claimed a Long Range missile was launched on a military target in . If true, it could imply the use of a Burkan-2H missile (1100kms distance). Dammam is 75kms from 5th Fleet NSA in . KSA doesn’t comment yet, but what about @CENTCOM ?

«Балистичната ракета преодоляла 10 отбранителни ПРО системи «Patriot». костатират военни експерти.

Властите на Саудитска Арабия забранили да се информира за събитието, но спътниковите снимки, които се появиха в Мрежата, поставиха под съмнение надеждността на американските системи за ПРО «Patriot». В резултат в пресата се появи вълна от критики по повод натрапването от страна на САЩ на закупуване на системата.

По данни, предоставени от местни източници, в резултат на ракетния удар са загинали 51 човека. Броят на ранените е достигнал 100 и продължава да се увеличава.

В списъка на загиналите е командващият 1-а саудитска бригада Мунир ал-Яфеи.

Съобщава се, че в резултат на операцията е бил убит подкрепяният от ОАЕ глава на 1-а саудитска бригада Мунир ал-Яфеи.

Според наличната информация, базата на 5-ти американски флот, която е разположена в Бахрейн, е на разстояние 75 км от Дамам. Очитайки балистичната траектория, тя също се намира в зоната на досегаемост на ракетите на хуситите и може да бъде атакувана с разрушителен ефект от йеменските въстаници.

Медии на хуситите публикуваха кадри от удара по военния лагер Ал Джалаа.

Както съобщават местни източници, в резултат на атаката са загинали минимум 51 човека.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;