Европейската гранична агенция Фронтекс толерирала малтретиране на бежанци по външните граници на Европейския съюз, съобщава EURACTIV, позовавайки се на медии.

Съвместно разследване на германската обществена телевизия ARD, разследващия журналистически сайт Correctiv и британския вестник «Гардиън» обвинява Фронтекс в нарушаване на човешките права на бежанците по време на депортирането им.

Позовавайки се на вътрешни документи, медиите отбелязват, че Фронтекс е позволил на граничарите да използват кучета при преследването на мигранти, а също използване на лютив спрей и палки, особено по границата на ЕС в България, Гърция и Унгария.

В разследването местните граничари се обвиняват в използване на сила или отправяне на заплахи с цел мигрантите да напуснат пределите на ЕС, така са възпрепятствали основното им право да потърсят убежище.

Цитират се случаи с непълнолетни, които са депортирани със самолети без придружител, а също така на бежанци са давани успокоителни по време на депортирането им, което е в нарушение на международните регулации.

Според разследващите някои вътрешни доклади на Фронтекс описват «прекомерно използване на сила» и лошо отношение към бежанци, но често завършват, че «случаят е приключен«.

От Фронтекс коментират, предаде АФП, че до момента не е внасяна жалба срещу агенцията. Категорично отричат служители на агенцията да са нарушавали основните човешки права. Фронтекс осъжда всяка форма на нехуманно отношение и всяка форма на насилие, което е незаконно според Хартата на основните права на ЕС.

В Брюксел Европейската комисия коментира, че винаги е обезпокоена, когато научи информация за лошо отношение към мигрантите. Комисията се опитва да установи дали обвиненията по адрес на Фронтекс са истина.

Фронтекс има около 700 служители от 29 държави. До 2021 г. екипът ще достигне 1000 души.

България отрича медийната информация, че гранични полицаи са малтретирали бежанци, преминали границата с Турция. В Мюнхен българският министър на вътрешните работи Младен Маринов направи коментар по темата.

България спазва всички разпоредби, свързани с правата на човека, е заявил вътрешният министър Младен Маринов след разговори с баварския си колега Йоахим Херман в Мюнхен, цитиран от БНР.

«Български гранични служители употребяват сила само в случаите, когато ситуацията го изисква», допълнил Маринов и е обяснил, че такава ситуация например е агресия срещу служителите. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ;