Няма конкретни доказателства, които да показват как закупените от Турция системи С-400 могат да навредят на Ф-35 и НАТО, обяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от «Ройтерс» и други медии.

Отношенията между САЩ и Турция се сринаха до ново дъно, след като Вашингтон обяви, че извежда Анкара от програмата за F-35 и отделно обмисля санкции заради закупените руски зенитно-ракетни комплекси С-400.

Ердоган направи коментара пред турските дипломати на среща в Анкара. Той вярва, че президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да позволи турско-американските отношения да се «превърнат в пленник» по въпроса за С-400.

«Няма доказателства, че С-400 по някакъв начин ще навреди на НАТО или Ф-35. По-рано много държави закупиха тези системи, и некоректно е да се пита Турция за отношенията й със Запада. Покупката на С-400 от Турция е търговски ход», смята Ердоган.

Президентът добави, че е предложил на Вашингтон да създадат комисия за обсъждане на притесненията на САЩ относно С-400.

Президентът на Турция коментира и Сирия. Той предупреди, че Турция ще плати по-висока цена по-късно, ако днес не направи необходимото в Северна Сирия. През уикенда Анкара обяви, че ще проведе военна операция в контролирани от кюрдите райони източно от река Ефрат.

По-рано Турция проведе две военни операции в Северна Сирия. Сега според Ердоган страната му ще предприеме нова фаза. Това съобщи News.bg.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;