Скандално известната лаборатори Лугър — изследователският център в Грузия, действащ чрез САЩ — отново заяви за себе си, а опасните биологични експеримети стигнаха и до Южна Осетия.

За това сподели главата на службата за държавен ветеринарен и фитосанитарен контрол към РЮО Алан Маргиев.

В частност, той акцентира върху това, че африканската чума по свинете се вихри в републиката от момента, в който през 2011 година е било завършено изграждането на лабораторията на Лугър. През миналата година Южна Осетия е била поразена от взрив на нодуларен дерматит.

«Това е болест на крупния ротат добитък, която до момента не се е наблюдавала нито веднъж», разясни Мартиев.

И Южна Осетия, и Абхазия станаха жертви на нашествието на мраморен бръмбар. Маргиев отбеляза, че насекомото е било открито в граничните с Грузия райони, а по-късно се изяснило, че именно в грузинските населени места, разположени около границата, са концентрирани огромни обеми от насекомото, което сериозно ударило по селскостопанския отрасъл на Грузия.

«Бръмбарите, обитаващи Америка, дават на година 3 поколения, а бръмбарът, обитаващ Абхазия и попаднал там от Грузия, дава много по-голямо потомство за година», продължи експертът. — Има основания да се опасяваме, че наблюдаваме модифициран образец, способен по-добре да понася разликите в температурата при химическо въздействие».

Както по-рано съобщи News Front, миналата есен бившият министър на държавната сигурност на Грузия Игор Гиоргадзе направи гръмко изявление за това, че в лабораторията, която действа недалеко от Тбилиси под егидата на САЩ, могат да се произвеждат особено опасни бактерии и вируси.

В частност, той се позова на свидетелствата на американеца Джефри Силвърман, според който в лабораторията Лугър «се произвеждат опасни за здравето вещества и се провеждат изпитания върху местното население».

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;