5 август 2019-Нюз Фронт.

„На 1 февруари 2019 година Съединените щати обявиха началото на процеса на оттегляне от Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег на действие. Периодът от шест месеца, предвиден в процедурата за оттегляне от споменатото споразумение, е изтече.

След като една от страните се оттегли от Споразумението, то се прекратява автоматично. Така от 2 август 2019 година Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег на действие вече не съществува. Той беше отписан от американските колеги в архива и остана само в историята.

Русия е принудена със съжаление да констатира, че едностранното, под измислен предлог, оттеглянето на САЩ от Договора за ракети със среден и по-малък обсег на действие, разрушаването на един от основните документи в областта на контрола върху оръжията, сериозно усложнява ситуацията в света и създава основни рискове за всички.
Подчертавам, че отговорността за случилото се носи изцяло от американската страна.
Вместо обмислено обсъждане на проблемите на международната сигурност, САЩ просто зачеркнаха многогодишни усилия за намаляване на вероятността от голям военен конфликт, включително използването на ядрено оръжие.

 

Ние не можем да пренебрегнем настоящото състояние на нещата, и да се задоволяваме с нищо необосновани декларации за спокойствие миролюбивост от американските колеги и техните съюзници.

В тази връзка, като взема предвид възникналата ситуация, възлагам на Министерството на отбраната и Министерството на външните работи, Службата за външно разузнаване на Русия внимателно, много внимателно да следят по-нататъшните стъпки на САЩ в разработването, производството и разполагането на ракети със среден и по-малък обсег на действие.
В случай че бъде получена достоверна информация, че Съединените щати са завършили разработката и са започнали производството на подходящи системи, Русия ще бъде принудена да започне пълноценна разработка на подобни ракети.
Естествено, това ще отнеме време. Докато такива системи не влязат в арсенала на руската армия, реалните заплахи за Русия във връзка с оттеглянето на САЩ от Договора за ракети със среден и по-малък обсег ще бъдат надеждно противодействани чрез съществуващите ни средства: въздушни ракети „Х-101“ и „Кинжал“, морска основа „Калибър“, както и обещаващи комплекси, включително хиперзвукови системи като „Циркон“.

В същото време ние не изоставяме едностранните си задължения, всичките ни действия ще бъдат изключително реципрочни, огледални по своята същност.
Това се отнася за разработването, производството и разполагането на ракети на наземна основа със среден и по-малък обсег. Няма да ги поставяме в тези региони и докато там не бъдат разположени ракети със среден и по-малък обсег на американската продукция.

Въпреки случилото се, ние все пак разчитаме на здравия разум, на чувството за отговорност на американските колеги и техните съюзници както пред нашите народи, така и пред цялата международна общност.

Според нас действията на Съединените щати, които доведоха до ликвидирането на Договора за ракети със среден и по-малък обсег, неизбежно ще доведат до девалвация, подкопавайки цялата поддържаща структура на глобалната сигурност, включително Договора за стратегическо оръжие и Договора за неразпространение на ядрени оръжия.

Такъв сценарий означава възобновяване на неограничена надпревара с оръжия.
И за да се избегне хаос, в който няма правила, ограничения и закони, човек трябва отново да претегли всички възможни опасни последици и да започне сериозен диалог без неясноти и по същество.

Русия счита за необходимо, без забавяне, да поднови пълноценните преговори за осигуряване на стратегическа стабилност и сигурност. Готови сме за това. “- Владимир Путин, президент на Руската Федерация.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;