5 август 2019-Нюз Фронт.

В Сърбия вечер преди 4 август бяха проведени траурни събития в памет на жертвите на военната операция «Буря» в Хърватия през 1995 година. Тогава частите на хърватската армия и полиция с подкрепата на НАТО елиминираха Република Сръбска крайна — териториалната формация на хърватските сърби.Резултатът от този набег беше смъртта на няколко хиляди граждански сърби, до 250 хиляди души бяха изгонени от тази територия, главно в Сърбия.
През 2010 г. Сърбия заведе дело в Международния трибунал в Хага срещу Хърватия, но всички обвинения бяха свалени от главнире обвиняеме, генералите, които командваха операциите.

 

 

В Хърватия годишнината от операция Буря все още се празнува като военна победа; в Сърбия и Република Сръбска (Босна и Херцеговина, сръбска ентитет- бел.ред.) се провеждат траурни и възпоменателни мероприятия, а операцията „Буря” се счита за геноцид.

Тази година най-големият траурен митинг се проведе близо до манастира в град Крушедол.
Пред събралите се слово държаха президентът на Сърбия Александър Вучич, патриарх Иреней, сръбският член на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик.

„Трябва да направим всичко, за да не се случи това никога повече“, подчерта Вучич в речта си.
Държавният глава на Сърбия също обяви, че през 2020 година, на 15-ата годишнина от трагедията, подобен митинг ще се проведе в центъра на Белград.
Милорад Додик потвърди, че всеки такъв митинг е важна част от запазването на историята и паметта на случилото се със сърбите преди 24 години.

 

„Сърбия обръща внимание на най-важното — запазване на нашата идентичност“, каза политикът.

Сръбският патриарх Ириней каза, че такова ужасно събитие има малко равни в човешката история.Също така имигрантите от Република Сръбска Крайна държаха реч по време насрещата, включително хора, загубили близките си по време на операция Буря.


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;