5 август 2019-Нюз Фронт.

В дните от 24 до 28 юли в града-герой Севастопол се проведе конгрес на Международният антифашистки съюз. В него взеха участие представители на 27 държави, включително и България. Сред обсъжданите теми бе и военно-политическата обстановка. Пред екип на телевизия «Алфа» генерал-майор от руската авиация Михаил Макарук коментира ядрена заплаха в Европа и опасностите пред България. Повече, можете да видите и чуете във видеото подготвено от екипа на телевизия «Алфа» и любезно предоставено на Българска редакция News Front.

 

ВЪПРОС: Ще започна с два договора, единият – договорът за ракетите със среден и малък обсег на действия, който беше прекратен и другият – за стратегическите настъпателни въоръжения, който изтича през 2021 година и е възможно да не бъде продължен. Как оценявате ядрената заплаха, за която отново започна да се говори в Европа?

ОТГОВОР:

Ако американската администрация не вземе радикални, конкретни и честни мерки относно техните решения за излизане от Договора за ракетите със среден и малък обсег, то за Европа и за света това ще бъде катастрофално.

Защото по появили се наскоро сведения в медиите и с които разполага Генералния щаб на Руската федерация става ясно, че и досега на територията на Германия и други страни, в това число и Турция, има бойни заряди с ядрени бойни глави.

Ако и след 2021 година не бъдат приети конкретни решения между Москва и Вашингтон, заплахата от ядрена катастрофа ще нарасне. Но това зависи само от Вашингтон. Под всякакъв предлог специалистите в Пентагона, съветниците на президента на Съединените щати, изопачавайки действителността, твърдят, че Русия е виновна и ги принуждава да излязат от този договор.

И аз конкретно, разполагайки със сведенията, с които разполагам като офицер, генерал от Въоръжените сили на Русия, искам да кажа, че всичко това е лъжа и провокация – с цел да бъдат оправдани решенията на САЩ да излязат от този договор.

има още време да се помисли, да се прецени всичко и да се намери правилно, прагматично решение. Да запазим и да действаме по договора, който вече съществува.

ВЪПРОС — Можем ли да сравним днешната ситуация със събитията около Карибската криза и какво може да направи обществото, за да предотврати това?

ОТГОВОР – Към настоящия момент, вие правилно казахте, кризата в Европа се задълбочава – именно поради решението на американската администрация.

И това, че вие споменахте Карибската криза, да, разбира се, тук може да се правят паралели. Но това, което беше постигнато при залеза на Студената война, сега се унищожава и ние вървим към гореща война. И ние, в Москва, нашето ръководство в Кремъл, ръководството на Въоръжените сили на Руската федерация, възнамеряваме все пак да убедим Съединените щати – да не се допусне да расте заплахата за човечеството от ядрена катастрофа. Мисля, че ще се намерят хора, които да убедят Тръмп, както убедиха Джон Кенеди по време на Карибската криза да намери компромис, който да е в интерес на двете страни и на цялото човечество.

ВЪПРОС – В последно време отново започна да се говори за това къде в Европа се намира американско ядрено оръжие. България закупува F-16, в същото време в страната има 4 американски бази, излязоха публикации, че около тези самолети и напрежението между Турция и САЩ е възможно американците да решат да донесат ядрените бомби В-61 от Инджирлик в България. Ако това се случи, каква провокация могат да направят американците у нас?

ОТГОВОР – Смятам, че в София и президентът, и премиерът, и депутатите все пак ще се замислят и ще вземат правилното решение.

Не трябва българската земя да става плацдарм за военни конфликти.

И не трябва българската земя и българския народ да се подлагат на удари, защото, ако започнат бойни действия, първо тези обекти на Военновъздушните сили, които са обозначени, че, възможно, предполага се, че на тях може да се разположат въоръжения, на летищата, на българска територия, тогава те ще бъдат унищожени първи.

Затова Вашингтон и София не трябва да принуждават Русия да взема адекватни мерки в защита на своята сигурност и суверенитета на своя народ. За да е чисто небето над Русия.

Разбира се, ако бъдат разположени тези военновъздушни сили на САЩ на територията на България, заплахата за българския народ и българската държава ще нарасне. Защото там има сили и средства, военна техника, персонал на Съединените щати, който заплашва Руската федерация.

Мисля, че все пак народът ще поиска от правителството да не превръща страната в плацдарм за нападение върху Русия, в случай, че конфликтът се изостри.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;