Ако се потвърди информацията за нови жертви в САЩ, това вече става твърде подозрително и сочи към вид организация. В рамките само на няколко часа 3 стрелби с десетки убити изглежда твърде сериозно и неслучайно, което ме кара да си мисля, че зад тези мотиви е твърде вероятно да стои организация. Вероятно някакъв тип ограничения на достъпа до оръжие биха били съответни мерки, които Щатите ще приемат. Вече чух и конкретни искания в тази посока. Това съобщи БНР.

Това каза за БНР бившият министър на отбраната Николай Ненчев по повод зачестилите  масовите стрелби през уикенда в САЩ. Той коментира и решението от петък на САЩ и Русия да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и малък обсег на действие със следната аналогия:

„Ако един човек, разполагащ с вид оръжие, реши да го използва срещу своите противници или срещу хора от друга етническа група е много опасно.

Сега си представете какво би станало, ако някой държавен лидер от затворено общество – т.н. авторитарни общества, изпаднат в подобно състояние и решат да използват било то ракети със среден обсег на действие или, евентуално, ядрено оръжие, изпадайки в подобно състояние.

В съвременните демокрации, където има по-сериозен контрол, включително от страна на Конгреса, на съответните парламенти, на съответните упълномощени държавни ръководители някак си неща изглеждат по-разбираеми, дават известна сигурност, защото не един човек взема решение за това, а група от високопоставени служители в различни министерства…“.

Относно възможността Русия да разположи ядрени ракети в Крим, Ненчев изтъкна, че решението за това би било еднолично – на президента Путин:

„Защото неговата власт е неограничена, защото той се стреми към пълен монопол в държавата, която ръководи повече от 20 години. Ако на този човек бъде внушено или самият той реши да предприеме конкретно действие, кой би могъл да го спре?“.

От развалянето на Договора за ликвидиране на ракетите за нас следва „повече напрежение“, убеден е бившият министър:

„Русия нарушава този договор вече години наред. САЩ решиха да излязат, да се откажат от него, което ни поставя в една много деликатна и опасна ситуация….

Русия да разположи ракети в анексирания Крим, които могат лесно да ни достигнат. Разстоянието от България до Крим е само 400 километра по вода.

България се превръща в мишена, попада в обсега на тези опасни оръжия, затова трябва да гледаме с особено безпокойство и да търсим причините“.

Светът има нужда от повече солидарност, убеден е Ненчев. Според него, не можем да останем безучастни и към насилието спрямо протестиращи в Русия.

Софийският градски съд оправда бившия министър на отбраната за ремонта на изтребителите МиГ-29, но той очаква прокуратурата да обжалва решението:

«Очаквам да има протест от прокуратурата, защото това беше политическа поръчка. Няма да се откажат толкова лесно! Но, мотивите на съдията бяха достатъчно ясни – той в прав текст каза:

„Няма никакво основание, политически са тези решения и натискът срещу Ненчев е политически“. Какво повече да кажа от това?! Спокоен съм, не се безпокоя. Казах го и преди: Ако сега съм в тази възможност и имам пред себе си за решаване същия казус, ще постъпя по същия начин“.

Тагове: ; ; ; ; ; ;