Масовото убийство на 20 души в търговски център в град Ел Пасо в Тексас ще се разглежда като дело за «вътрешен тероризъм», заявиха федералните американски власти, цитирани от Асошиейтед прес.


«Смятаме да направим това, което правим с терористите в тази страна — да гарантираме бързо и неоспоримо правосъдие», каза прокурорът от западния окръг на Тексас Джон Беш.

А прокурорът за окръг Ел Пасо Джейми Еспарца, цитиран от ДПА, каза, че властите ще искат смъртна присъда за убиеца.

21-годишният мъж, открил стрелбата в търговския център «Сиело Виста» вчера, бе задържан от полицията. Освен 20-те загинали, при стрелбата бяха ранени 26 души.

Въпреки първоначалните съобщения, че стрелците може би са били няколко души, смята се, че задържаният е действал сам. Служители от правоохранителните органи съобщиха за Асошиейтед прес при условие за анонимност, че задържаният се казва Патрик Крусиус.

Властите казаха на пресконференция днес, че той е бил заловен без да се наложи полицията да стреля срещу него. Той е от градчето Алън, на 10 ч път с кола от Ел Пасо. На въпрос дали заподозреният е започнал да сътрудничи на разследването, началникът на градската полиция отговори: «Да, започна».

Той обаче отказа да уточни какви именно подробности за инцидента заподозреният е помогнал да бъдат изяснени от следователите.

Източник: Вашингтон, Далас

Тагове: ; ; ; ; ;