Корпусът на гвардейците на иранската революция (КГИР) съобщи, че задържаният вчера петролен танкер в Персийския залив, принадлежи на Ирак, предаде Ройтерс, цитирайки ирански държавни медии. Това съобщи БТА.


Според КГИР съдът е задържан по подозрение в контрабанда на гориво «за някои арабски страни», които не се назовават.

Танкерът бе прехванат близо до иранския остров Фарси, северно от Ормузкия проток. На острова корпусът, който е елитна част на иранските въоръжени сили, разполага с военноморска база.

КГИР твърди, че на борда на задържания съд имало 700 000 литра контрабандно гориво и седем моряци-чужденци, чиято националност не се съобщава. Танкерът бил задържан по искане на ирански съдебни служители, след като те се убедили, че той превозва контрабандно гориво. Съдът е отведен в иранската провинция Бушер, а товарът му е доставен в Иранската национална компания по разпределение на нефтопродукти, чието седалище е в същата провинция.

Говорител на Петия американски флот, който е базиран в малката островна държава Бахрейн в Персийския залив, каза, че не разполага с информация, която да потвърди иранските медийни съобщения.

Преди две седмици Иран задържа друг петролен танкер, регистриран в Панама, също по обвинения, че превозвал контрабандни горива. Корабът и международният му екипаж също остава под ирански арест.

Източник: Техеран

Тагове: ; ;