Опитите на Вашингтон да разрушат икономиката на Иран се провалиха. На фона на американските санкции Техеран не само продължи да търгува с нефт, но и разшири търговските си взаимоотношения.

Това съобщава «The New York Times».

Според наличните данни, от началото на май 12 танкера, натоварени с ирански нефт, са заминали за Китай, а също за страните от Средиземноморието. Половината от тях са разтоварени в пристанищата в Китай. Точните крайни пунктове на останалите не са известни. Предполага се, че това са пристанища в Сирия и Турция.

Изданието отбелязва, че този факт показва провала на администрацията на Тръмп в опита му да блокира иранския нефтен експорт. Бившият сътрудник на държавния департамент на САЩ Ричард Нефю, коментирайки ситуацията, посъветва главата на Белия дом «да не хвърля заплахи, които не е в състояние да изпълни на практика».

Както по-рано съобщи News Front, кризата в ирано-американските отношения започна с решението на САЩ да излезе от Съвместния план за действие по иранската ядрена програма. Тогава Вашингтон възобнови действието на всички санкции по отношение на Иран и започна да въвежда нови, в това число по отношение нефтения сектор на републиката.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;