Номинацията на Кристалина Георгиева за европейски кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) е поредният успех на Франция, заяви в предаването «Преди всички» бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. Франция застана зад Урсула фон дер Лайен като кандидат за председател на Европейската комисия и зад Кристин Лагард — като управител на Европейската централна банка.

«Това, според мен, е всъщност поредният успех на Франция и затвърждаването на президента Макрон като наследник на овакантяващия се трон на лидер на Европейския съюз. Наистина, госпожа Георгиева, както и госпожа Фон дер Лайен, макар че една българка, а другата – германка, и двете кандидатури всъщност бяха на Франция.

Франция успя, даже и с противопоставяне със своя дългогодишен партньор – Германия, говорейки за кандидатурата на госпожа Георгиева, да се пребори и да спечели поредната номинация.

Господин Марнон, въпреки че загуби в собствената си държава изборите за ЕП от г-жа Льо Пен, успя така да позиционира своята партия и своите депутати в ЕП и да бъде всъщност с баланса, който да определя политики на ЕС. Вижда се, че вече трета кандидатура на Франция – в това число и преминаването г-жа Лагард от МВФ в ЕЦБ — успява да премине през наистина много разединения Европейски съюз», коментира Керемедчиев.

Според него най-сериозният конкурент на Георгиева за поста в МВФ е бившият британски финансов министър Джордж Озбърн:

“Тук отново се връщам на голямата игра, която започва в момента да се играе след избирането на г-н Борис Джонсън за премиер на Великобритания. САЩ да направят този реверанс към него срещу, разбира се, по-близки отношения между двете държави“.

Керемедчиев не очаква директни ползи за България, ако Георгиева оглави институцията:

«Тъй като МВФ не е това, което беше преди 20 години или когато България се нуждаеше от помощта в началото на 90-те», но българската кандидатура е много положителна за страната.

Интервю на Марта Младенова с Милен Керемедчиев

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;