Американските ракети със среден обсег няма да бъдат разположени в Австралия, заяви премиерът Скот Морисън в понеделник, след като САЩ разкриха амбициите си за разполагане на ракети в азиатско-тихоокеанския регион, съобщава «Ройтерс», предаде News.bg.

Длъжностни лица от двете правителства проведоха разговори в Сидни през почивните дни, които завършиха със съвместно изявление, в което двамата съюзници обещаха да засилят противопоставянето на китайските дейности в Азиатско-Тихоокеанския регион, тъй като и двете страни са все по-загрижени за разпространяващото се влияние на Китай.

По време на разговорите американският министър на отбраната Марк Еспер коментира надежди на САЩ да разгърне ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион през следващите месеци след оттеглянето на Вашингтон от договора за контрол на оръжията миналата седмица.

Коментарите на Еспер предизвикаха спекулации, че от Австралия е поискано да приеме ракетите, но Морисън отрече и заяви, че Австралия ще откаже, ако бъде поискано подобно нещо в бъдеще.

«Не е поискано от нас, не се обмисля, не ни е поставяно. Мисля, че аз поставям черта на това», обяснява Морисън пред журналисти в Бризбейн, столицата на щата Куинсланд.

Неотдавнашно нарастване на напрежението между Вашингтон и Пекин, както по отношение на търговията, така и по отношение на правата на корабоплаване в Южнокитайско море и в Тайванския пролив, поставя Австралия в неудобно положение, тъй като САЩ са най-големият й съюзник, докато Китай е най-големият й пазар за износ.

Миналата седмица Пекин определи усилията на Австралия за подобряване на двустранните отношения като «незадоволителни«.

Австралия се притеснява, че Китай използва чуждестранната си помощ, за да си осигури по-голямо влияние върху малките тихоокеански страни, които контролират огромна част от богатия на ресурси океан.

Австралия, която по традиция е най-голямата сила в Южния Пасифик, обещава до 3 милиарда долара безвъзмездни средства и евтини заеми, за да се противопостави на това, което Вашингтон определя като «заемна дипломация на Китай».

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър и австралийската му колежка Линда Рейнолдс все пак отбелязват необходимостта от координация с партньорите в региона чрез съвместни учения. Те допълват, че с нетърпение очакват бъдещи учения с участието на САЩ, Австралия, Република Корея и Япония.

«Министрите и държавният секретар потвърдиха необходимостта от нова ера на контрола върху оръжията, която ще разшири броя на страните и оръжейните системи, включени в постигнатите споразумения, както и ще засили усилията за намаляване на ядрените рискове», се казва в изявление на сайта на Пентагона.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;