Четиридесет мигранти, спасени в морето край Либия, бяха качени на малтийски военни кораби и отведени до пристанището, съобщи германската хуманитарна организация «Сий ай», цитирана от Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.


Малтийският премиер Джоузеф Мускат съобщи в събота, че Валета ще позволи на мигрантите на борда на кораба «Алан Курди» да слязат, след призив от страна на Германия. Той добави, че Европейската комисия е организирала трансфера им към други европейски страни.

«Алан Курди» се насочи към Малта, след като Италия отново отказа да отвори пристанищата си за спасителния кораб.

Друг спасителен кораб на организацията — «Оупън армс», е в морето вече трети ден със 121 мигранти, спасени в Средиземно море. Много от тях показват признаци, че са били подложени на насилие в Либия. В момента корабът се намира край италианския остров Лампедуза.

Според организацията Рим е заплашил да наложи глоба от 50 000 евро, ако корабът влезе в италиански води, но е наложително да се намери безопасно пристанище.

«Оупън армс» уточни, че при две спасителни операции в петък са били спасени 123 мигранти.

В събота италианската брегова охрана е евакуирала две бременни жени.
45 мигранти от Афганистан, Бангладеш и Пакистан, опитващи да достигнат Европа по суша, бяха открити в две превозни средства в Северна Македония. 21 от тях са отведени за разпит, а други 24 ще бъдат депортирани в Гърция, откъдето са влезли в Македония.

Източник: Милано

Тагове: ; ; ; ;