Иранските сили за противовъздушна отбрана нанесоха на САЩ колосална вреда, която все още продължават да я изчисляват.

На 20 юни 2019 година зенитно-ракетните комплекси на противовъздушната отбрана на Иран свалиха във въздушното пространство над Ормузкия пролив в териториалните води на страната американския стратегически безпилотник RQ-4. Оказа се, че само с унищожаването на този скъпоструващ дрон на ВВС на САЩ нещата не са приключили.

Уязвимостта на американските дронове послужи като повод за отказ от страна на Индия да сключи военния договор за доставката от Вашингтон на БПЛА RQ-4 Global Hawk.

Предварителният ущърб от срива на сделката е 6 млрд долара.

Отказът от подписване на споразумението за закупуването от САЩ на стратегически безпилотници на сума 6 млрд долара се оказа мощен удар. Военните експерти считат, че това може да се сравни с унищожаването на военна техника за същата сума от иранска страна.

«Унищожаването на американския дрон бе оценено в Индия крайно критично, осъзнавайки, че на въоръжение в Пакистан има значително по-надеждни системи за ПВО, срещу които БПЛА RQ-4 е абсолютно безсилен», се казва в извода на аналитиците.

На този етап Вашингтон не е коментирал отказа на Индия от сделката.

За американските производители проблемът може да се окаже много остър, защото в САЩ в момента липсват поръчки за закупуване на същите безпилотни летателни апарати и от други страни.

В същото време Пентагонът вече спря да твърди за незаконността на унищожаването на американския безпилотник, защото «страстите по повода утихнаха».

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;