4 август 2019-Нюз Фронт.

Кървава неделя в САЩ— в Чикаго най-малко седем души са ранени. Преди това бяха в Охайо бяха разстреляни 9 души, и още 27 бяха ранени, а малко по-късно дойдоха чудовищни подробности от подобен изнцидент в Детройт, където бяха застреляни 20 души, и 26 бяха ранени.

 

 

 

 

ОССЕ изразиха безпокойство за убийствата свързвайки ги с «ненавистта» към мигранти
„Дълбоко съм обезпокоена, че убийствата в Ел- Пасо вероятно са били мотивирани от омраза към имигранти и настоятелно призовавам американските власти да разследват тези терористични актове като престъпления от омраза“, пише Inhiberg Solrun Gisladottir, ръководител на Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ.
,„Моите мисли днес са за жертвите и техните семейства в Ел Пасо и Дейтън“, добави тя.

 

20 души са убити, а 26 други са ранени по време на стрелбата в американския град Ел Пасо, Тексас. Полицията арестува заподозрения, оказа се, че е 21-годишен бял американец Патрик Крусиос. Малко преди нападението в интернет е публикуван манифест, който полицията сега изучава. Авторът на текста изрази подкрепа за обвиняемите за масови престрелки в Нова Зеландия Крайстчърч и нарече действията си в Уолмарт отговор на «нашествието» на мексиканците в Тексас.

 

Операцията по задържането на стрелеца отне 21 минути. Според очевидци те не разбрали веднага, че се раздават изстрели.

„Просто пазарувахме, но майка ми чу, звуци подобни на строителни работи, нещо като удари по стената или нещо подобно. Мама се огледа и каза, че всъщност някой стреля. «

След изстрелите започва паника, децата са много уплашени и започват да крещят.

„В мола имаше много деца, които не можаха да намерят родителите си. Всички викаха, всички бяха в шок, не знаеха какво да правят, опитвайки се да се скрият под дрехите си. “
„Той искаше кръв. Сигурно е планирал това. Когато хората започнаха да бягат, се чу, че той стреля по-бързо, за да може да нарани повече хора “.

Прокуратурата на САЩ ще иска смъртна присъда за стрелецът (Патрик Крусиос, 21 годишен) в Ел Пасо (Тексас), който застреля 20 души.

„Ще търсим смъртна присъда“, заяви Джейми Еспарца, окръжен прокурор на Ел Пасо.

Тръмп нареди да се спуснат знамената в памет на жертвите при стрелбата в Тексас и Охайо.

„В знак на уважение към жертвите на ужасяващите актове на насилие, <…> Заповядвам американските знамена да бъдат спуснати над Белия дом, както и над всички правителствени сгради и територии“

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;