В последно време планетата ни не може да бъде наречена спокойно и безопасно място.

Украйна, Сирия, Венецуела, Иран — една криза се сменя с друга, напрежението се натрупва, световните държавни са принудени да балансират по тънката граница на конфликта, постепенно обхванал практически целия свят.

На този етап не е започнала световна война, но колко дълго ще продължи този изкуствен мир?

В подобна ситуация вероятно ще изгуби този, който се забави и се паникьоса, като по тази начин предаде инициативата в ръцете на противника.

За щастие Русия си е избрала настъпателна стратегия и със своите активни действия днес всъщност формира нова геополитическа картина.

Можем да не се съмняваме в съобщението за проведените преговори, които трябва да завършат с подписването на мащабен договор за военно сътрудничество между Русия и Китай.

В резултат на този договор вероятно ще побелеят косите не на един американски генерал и високопоставен политик в САЩ.

Разработваните там в последно време различни «стретегически доктрини» представят Москва и Пекин като най-опасните потенциални врагове на САЩ.

А ако Русия и Китай се обединят?

Сътрудничеството между Русия и Китай в отбранителната сфера има отдавнашни корени, просто в него се случи едно досадно и за двете страни продължително прекъсване.

То бе възродено през 1993 г, а Договорът за добросъседство, дружба и сътрудничество между двете страни, подписан от Путин и Си Дзинпин, му даде нов импулс.

На Запад много се надяваха, че това е временно явление.

В същото време Вашингтон истински се разтревожи, когато стана ясно, че нещата не се ограничават само с доставката на въоръжение и предоставянето на лидерски военни технологии на Китай от страна на Русия. Съвместните учения «Восток-2018» бяха вече нещо значително по-сериозно.

А съвсем неотдавна съюзниците на САЩ в Далечния Изток «имаха щастието» да се запознаят с още една проява на все по-укрепващия военен съюз между Москва и Пекин.

Става дума за съвместното патрулиране на бойните самолети на ВСК на Русия и ВВС на НОАК, проведено в района на Японско и Източно-Китайско морета.
Руските Ту-95МС и китайските Хун-6К заставиха да нервничат и Сеул, и Токио.

В буквалния смисъл доведоха до истерия обикновено така сдържаните хора от Изтока.

Южна Корея дори заяви, че е обстреляла руските самолети, «нахлули във въздушното пространство на страната».

От ведомството на Шойгу с великолепно спокойствие отговориха:

Нищо подобно не е имало!
«Пространството» съвсем не е ваше, а е международно.
А главното е следното: ако сте намислили да сътворите нещо, което би могло да заплаши нашите пилотии, «отговорът ще бъде незабавен»…

В заключение трябва да кажем, че ситуацията не е в полза на американците и техните сателити.

Защото, съдейки по подготвяния договор между Русия и Китай, нещата едва сега започват.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;