Съединените Щати не подкрепят стремежа на Китай към доминиране в Индо-Тихоокеанския регион, това заяви главата на Пентагона Марк Еспър по време на визитата си в Австралия.
Эспер выступил против доминирования КНР в Индо-Тихоокеанском регионе

  • © U.S. Air Force

«Ние твърдо вярваме, че нито една държава не може и не трябва да доминира в Индо-Тихоокеанския регион, съвместно с нашите съюзници и партньори работим над насъщните въпроси по сигурността в региона», цитира Еспър «Интерфакс».

Той подчерта, че Вашингтон е против «агресивното и дестабилизиращо» поведение на Китай, което се проявява с висока милитаризация и «хищническа» икономика.

«Това включва в себе си висока степен на милитаризация, използването на хищническа икономика и дългове за сделки, касаещи суверенитета, а също съдействие за спонсорирана от държавата кражба на интелектуална собственост от други страни», отбеляза министърът на отбраната на САЩ.

По-рано Еспър предупреди за «растяща заплаха» от страна на Русия и Китай.

Той също изрази мнение за по-скорошно разполагане на ракети със среден обсег и наземно базиране в Азия, след като САЩ напуснаха Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;