Кристалина Георгиева благодари на българското правителство и на премиера Борисов, след като Европейският съюз издигна кандидатурата й за директор на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи News.bg.

«Благодаря на българското правителство и специално на премиера @BoykoBorissov за доверието и подкрепата за моята номинация като кандидат за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд», написа Георгиева в «Туитър».

ЕС взе решението след 12-часове преговори. При последното гласуване Георгиева е била подкрепена от 56% от държавите, а бившият председател на Еврогрупата и бивш министър на финансите на Нидерландия Йерун Дейселблум от 44%, според информация на «Франс прес».

През миналия месец Кристин Лагард се оттегли от директорския пост в МВФ, за да олави Европейската централна банка. Това наложи избирането на нов директор на МВФ.

От фонда отбелязват, че всяка от 189-те страни членки може да номинира кандидат между 29 юли и 6 септември, след което Управителният съвет ще обяви кратък списък с трите имена. Но САЩ и Европа имат най-големи шансове при гласуването.

Очаква се новият лидер на фонда да стане ясен до 4 октомври.

Според правилата на фонда лидерът на институцията трябва да е на под 65-годишна възраст. Този месец Кристалина Георгиева прави 66 г. Ако бъде избрана, фондът ще трябва да промени правилата.

Тагове: ; ; ; ;