Американски структури под прикритието на военните разграбват Сирия, вместо терористите от ИДИЛ, твърдят от Генералния щаб на Русия.

Руските военни разкриха схеми за незаконна продажба на сирийски нефт.

Американците поеха от ИДИЛ палмата на първенството за грабежа на Сирия, това заявиха от Генералния щаб на ВС на Русия и представиха подробни схеми.

Според генерал-полковник Сергей Рудской, американски структури добиват нефт в източния бряг на река Ефрат под прикритието на 3.5 хиляди наемници и американската авиация. Контрабандният нефт се изпраща извън граница.

На грабеж са подложени местонаходищата «Конако», «Ел-Омар» и «Танак», разположени в източния бряг на Ефрат.

«Работи криминална схема на трансгранични доставки на сирийски нефт. Това е разграбване на националните богатства на Сирия», цитира думите на Рудской РИА Новости.

Генералът отбеляза, че в последно време в американските обекти рязко се е увеличил броят на наемниците. А операциите по прикриване с участието на авиацията официално се обясняват не с бизнес-интересите на Вашингтон, а с борбата с тероризма.

В същото време, съобщи началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб, полетите на руската авиация в Сирия са съкратени до минимума, необходим за бойната подготовка и разузнаването, залага се на установяване на мирния живот в страната.

«За оказване на помощ на сирийския народ и за координация на това в Русия и Сирия са създадени междуведомствени координационни щабове. Заедно с ООН те решават въпросите по завръщането на бежанците и тяхното обезпечаване с всичко необходимо.

За изминалата година в Сирия от Йордания и Ливан са се върнали 329 хиляди 610 човека», отбеляза той.

В замяна на помощта в контрабандата на нефт САЩ предоставят оръжие на кюрдските и арабските части, които го използват един срещу друг, съобщават от Генщаба на ВС на РФ. Съобщава се още, че Щатите водят подготовка на диверсионни групи в Сирия.

«Снабдяват с оръжие както кюрдските, така и арабските части», отбелязва Рудской. — Те след това го използват един срещу друг».

Руской подчерта, че това само задълбочава обстановката и положението в този и без това тежък регион.

Той заяви също, че Русия знае за подготовката от страна на САЩ на диверсанти, които могат да участват в унищожаването на нефтогазовата инфраструктура, а също да извършат терористични атаки срещу правителствените войски на Сирия.

«Техните задачи са провеждането на диверсии, унищожаването на обекти от нефтогазовата инфраструктура и извършването на терористични атаки срещу правителствените части», каза Рудской на брифинг.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;